Ковачевски-Пич: Поддршка од Лондон за развојот на Северна Македонија

Премиерот Димитар Ковачевски остварил средба со специјалниот претставник на Обединетото Кралство за Западен Балкан, Стјуарт Пич…

Груби – Кундурос: Грција силно го поддржува отворањето на преговорите за Северна Македонија со ЕУ

Првиот вицепремиер и министер за политички систем и односи меѓу заедниците, Артан Груби денеска оствари средба…

Сер Стјуарт Пич, Специјалниот претставник на Обединетото Кралство за Западен Балкан во дводневна посета на Скопје

Специјалниот претставник на Обединетото Кралство за Западен Балкан Сер Стјуарт Пич денеска ќе пристигне во  дводневна…

Стерјовски: Градоначалниците на Тирана, Драч и Елбасан подготвени за поддршка на македонската заедница

Градоначалниците на Тирана, Елбасан и Драч одговорија на барањето на Васил Стерјовски, упатено до нив како…

Прв состанок на македонско-бугарската Работна група за економија, трговија и иновации

Министерството за финансии денеска и утре е домаќин на бугарска владина делегација предводена од министерот за…

Легенди и верувања: Од минатото на селото Арвати

Легендите и митолошките верувања се често застапени сред луѓето кои се интересираат и сакат да знаат…

ПРОМОЦИЈА НА КНИГА ЗА БРАЈЧИНО, ПРЕСПА ОД ВЕРА ВРЖОВСКА – ПЕТРЕВСКА ВО ТОРОНТО

На 05-ти декември 2021 година, во Катедралната македонската православна црква “Свети Климент Охридски” во Торонто, Канада,…

БИТКАТА КАЈ СУСА И ИДНИТЕ ОСВОЈУВАЊА НА АЛЕКСАНДАР III МАКЕДОНСКИ (ВЕЛИКИ) – ГОСПОДАРОТ НА АЗИЈА

Александар пристигнал во градот Суса на 15 декември 331 година пред Христа и бил поздравен од…

ДОНАТОРСТВОТО НА МАКЕДОНСКИОТ ИСЕЛЕНИК ПЕТАР СТАМАТОВ

ИСЕЛЕНИЧКАТА ФОНДАЦИЈА „ПЕТАР СТАМАТОВ“ НА УКИМ Делото „Петар Стаматов“ чиј автори се Славе Николовски-Катин и внукот на Стаматов…

АНСАМБЛОТ “ТОМОВ” – АМЕРИКАНСКО – МАКЕДОНСКА ФОЛКЛОРНА РИЗНИЦА

Георги (Џорџ) Томов пристигнал во Њујорк во 1967 година кога имал само 34 години. Се нашол…