По стапките на Месијата (8) – од 5 – 13 станица на Христовото страдање

Петта станица-десно кон улицата Францис, од каде патот нагло, остро се издига кон Голгота (Калварија), која…

НЕЗАБОРАВНИ СРЕДБИ ВО ЛЕШОК И НА ПОПОВА ШАПКА 

Во шеснаесеттото продолжение ќе  ги претставиме посетите на Лешочкиот манастир кој е легендарен македонски храм и на…

СЛОВО НА АРХИЕПИСКОПОТ СТЕФАН ПРЕД ГРОБОТ НА СВЕТИ КИРИЛ ВО РИМ (49)

ТРИЕСЕТ И ВТОРОТО ПОКЛОНЕНИЕ ВО ВЕЧНИОТ ГРАД РИМ – 2000 ГОДИНА Во јубилејната 2000 година, на 32…

АФИРМАТОРИТЕ НА „СВЕТИ КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“ ВО ТОРОНТО

Во ова  продолжение се претставени Пензионерскиот клуб, Црковната библиотека, Социјално-спомагателната секција, Играорната група „Солунски бисери“, Драмската…

Почна Страстната седмица пред Велигден

За православните христијани денеска почна Страстната – Страдалната седмица, последната седма недела од чесниот пост што…

ДВАЕСЕТ И ОСМОТО И ДВАЕСЕТ И ДЕВЕТТО ПОКЛОНЕНИЕ ВО РИМ И ПОКЛОНЕНИЕ ВО ЕЛВАНГЕЛ

ДВАЕСЕТ И ОСМОТО И ДВАЕСЕТ И ДЕВЕТТО ПОКЛОНЕНИЕ ВО РИМ И ПОКЛОНЕНИЕ ВО ЕЛВАНГЕЛ Во 1996 година…

НАУЧНИ СОБИРИ ВО ЧЕСТ НА СВЕТИТЕ КИРИЛ И МЕТОДИ И НЕГОВИТЕ УЧЕНИЦИ

НАУЧНИ СОБИРИ ВО ЧЕСТ НА СВЕТИТЕ КИРИЛ И МЕТОДИ И НЕГОВИТЕ УЧЕНИЦИ Од 22 мај до…

АРХИЕПИСКОПОТ ГАВРИЛ – ТРЕТИОТПОГЛАВАР НА МПЦ-ОА

Архиепископот охридски и македонски г.г. Гаврил (Ѓорѓи Милошев) беше трет поглавар на Македонската православна црква, учител, преведувач (прв ја преведе…

МИТРОПОЛИТОТ МЕТОДИЈ Е ПРВИОТ МАКЕДОНСКИ ВЛАДИКА ОД ОБНОВЕНАТА МПЦ

Митрополитот Методиј е еден од столбовите на акциите организирани и реализирани во битката за самостојна Македонска…

ЖЕНСКИТЕ СЕКЦИИ – ЗНАЧАЈНИ ПРОДОЛЖУВАЧИ НА МАКЕДОНСКОТО ЦРКОВНО И НАЦИОНАЛНО ЖИВЕЕЊЕ – ДЕЛ I

Во ова продолжение за читателите на ќе претставиме дел од висината за првата македонска православна црква “Свети Климент…