ВЛАСТА ГИ ЗАБОРАВИ УЧИЛИШТЕТО „ДИМИТАР ВЛАХОВ“ ВО ЉУБОЈНО И ГРАНИЧНИОТ ПРЕМИН „МАРКОВА НОГА“

Владини претставници во Љубојно Народот вели дека надежта последна умира. И љубанци како и цел македонски…

БОШКО РАЈЧОВСКИ–ПЕЛИСТЕРСКИ : МАКЕДОНИЈО ВО СРЦЕ ТЕ НОСАМ

ДЕЛ ОД МОНОГРАФИЈАТА „БОШКО РАЈЧОВСКИ-ПЕЛИСТЕРСКИ“ ОД АВТОРОТ СЛАВЕ КАТИН Пензионирањето за Бошко Рајчовски – Пелистерски значеше нов…

ДЕЛ ОД ДЕТСТВОТО И МЛАДОСТА НА БОШКО РАЈЧОВСКИ – ПЕЛИСТЕРСКИ

ДЕЛ ОД МОНОГРАФИЈАТА „БОШКО РАЈЧОВСКИ-ПЕЛИСТЕРСКИ“ ОД АВТОРОТ СЛАВЕ КАТИН Бошко Рај!овски-Пелистерски е роден на 12 јануари 1945…

ЉУБОЈНО, ПРЕСПА – РОДНОТО МЕСТО НА БОШКО РАЈЧОВСКИ – ПЕЛИСТЕРСКИ

  ДЕЛ ОД МОНОГРАФИЈАТА „БОШКО РАЈЧОВСКИ-ПЕЛИСТЕРСКИ“ ОД АВТОРОТ СЛАВЕ КАТИН Преспа, сите населени места под Пелистер и…

БОШКО РАЈЧОВСКИ – ПЕЛИСТЕРСКИ – ВЉУБЕНИК ВО МАКЕДОНИЈА

ДЕЛ ОД МОНОГРАФИЈАТА „БОШКО РАЈЧОВСКИ-ПЕЛИСТЕРСКИ“ ОД АВТОРОТ СЛАВЕ КАТИН Не случајно ангилсиот општестественик и државник Едвард Бојл…

Искажувања на македонските учители во Пиринска Македонија

Репринт на фељтонот објавен кон крајот на 1975 и почетокот на 1976 година во Битолски весник…

ДЕЛ ОД ВИСТИНАТА ЗА МАЛА ПРЕСПА

  Во суштина, Македонците во комунистичка Албанија не ги уживале ниту елементарните национални права. Тие биле…

УЧИЛИШТЕТО „ДИМИТАР ВЛАХОВ“ ВО ЉУБОЈНО ДОБИ ДОЗВОЛИ ЗА КОНЗЕРВАЦИЈА

Според порталот „Сакам да кажам“, во текстот на колешката Ж. Здравковска под наслов „Старото школо во Љбојно каде…

НОВИОТ ПРЕТСЕДАТЕЛ НА СОБРАНИЕТО НА РЕПУБЛИКА АЛБАНИЈА Е ЛИНДИТА НИКОЛА, МАКЕДОНСКА СНАА

Според пишувањето на Македонскиот весникот „Илинден“ од Тирана, универзитетскиот професор Линдита Никола е новиот претседател на…

ВО ЗНАК НА ПОЧИТ НА БРАНКО РИСТОВСКИ (ГРЕЖЛОВСКИ) ОД ДЕТРОИТ ЗА ДЕДО МУ ЕФТИМ ЈУНАКОТ

ДЕЛ ОД ВИСТИНАТА ЗА МАКЕДОНСКИТЕ ПЕЧАЛБАРИ ОД  ДОЛНА ПРЕСПА  Бранко Ристовски (Грежловски) од Љубојно, Преспа кој…