Осми Меѓународен фестивал за духовни и хумани вредности „Богородичен Покров“ од утре до 1 декември  

Осмо издание на Меѓународниот филмски фестивал за културни, духовни и хумани вредности  „Богородичен Покров“ ќе се…

Конференција: Делото на Чуповски и Ристовски го покажува патот на еманципација на македонската историја и национална мисија

Димитрија Чуповски и Блеже Ристовски се значајни ликови од нашето минато кои остануваат понатаму да бидат…

Промоција на книгата „Просто и строго – Конески“ од Иван Антоновски

Во книжарницата на „Матица македонска“ во Скопје утре ќе биде промовирана книгата „Просто и строго –…

Објавена монографијата „Етногенезата на македонскиот народ“ од Лидија Славеска

Во издание на „Матица македонска“ од Скопје излезе од печат монографијата „Етногенезата на македонскиот народ“ од…

ДЕЛ ОД МОНОГРАФИЈАТА „ЕСМА“ НА СЛАВЕ КАТИН

Во оваа прилика ќе претставиме некои од карактеристиките на домот на Есма. Имено, треба да се…

ДЕЛ ОД МОНОГРАФИЈАТА „ВО ЧЕСТ НА СВЕТИТЕ КИРИЛ И МЕТОДИЈ“ ОД Д-Р ВЕРА СТОЈЧЕВСКА – АНТИЌ И СЛАВЕ НИКОЛОВСКИ – КАТИН

Во 1969 година Македонската православна црква, македонската држава и македонскиот народ достојно го одбележаа 1100-годишниот јубнлеј…

КАРАКТЕРИСТИКИ НА ЖИВЕЕЊЕТО И ОБЛЕКУВАЊЕТО НА ЕСМА – II ДЕЛ

МОНОГРАФИЈАТА „ЕСМА“ НА СЛАВЕ КАТИН  Исто така и во вториот дел од продолжението ќе се обидеме…

КАРАКТЕРИСТИКИ НА ЖИВЕЕЊЕТО И ОБЛЕКУВАЊЕТО НА ЕСМА – I ДЕЛ

Во овој дел од продолжението ќе се обидеме да доближиме дел од стилот на живеењето што…

СТРАНСКИ УЧЕСНИЦИ НА ПРОСЛАВАТА НА 1050-ГОДИШНИНАТА ОД СМРТТА НА СВЕТИ КЛИМЕНТ 0ХРИДСКИ (12)

ДЕЛ ОД МОНОГРАФИЈАТА „ВО ЧЕСТ НА СВЕТИТЕ КИРИЛ И МЕТОДИЈ“ ОД Д-Р ВЕРА СТОЈЧЕВСКА – АНТИЌ И СЛАВЕ…

МАКЕДОНСКИ РАДИО ЧАСОВИ И МАКЕДОНСКИ СТРАНИЦИ ВО ПЕЧАТОТ НА ДРУГИ НАЦИИ (13)

ДЕЛ ОД ПУБЛИКАЦИЈАТА „МАКЕДОНЦИТЕ ВО СВЕТОТ“ (ТРЕТ ДЕЛ) НА СЛАВЕ КАТИН   Преку информативните гласила во новите средини Македонците ги…