КАРАКТЕРИСТИКИ НА ЖИВЕЕЊЕТО И ОБЛЕКУВАЊЕТО НА ЕСМА – I ДЕЛ

Во овој дел од продолжението ќе се обидеме да доближиме дел од стилот на живеењето што…

МАКЕДОНСКИ РАДИО ЧАСОВИ И МАКЕДОНСКИ СТРАНИЦИ ВО ПЕЧАТОТ НА ДРУГИ НАЦИИ (13)

ДЕЛ ОД ПУБЛИКАЦИЈАТА „МАКЕДОНЦИТЕ ВО СВЕТОТ“ (ТРЕТ ДЕЛ) НА СЛАВЕ КАТИН   Преку информативните гласила во новите средини Македонците ги…

ЕДЕН ДЕН СО КРАЛИЦА НА ПЕСНАТА ЕСМА РЕЏЕПОВА – ТЕОДОСИЕВСКА – III ДЕЛ

ЕДЕН ДЕН СО КРАЛИЦА НА ПЕСНАТА  ЕСМА РЕЏЕПОВА – ТЕОДОСИЕВСКА – III ДЕЛ  Во третото продолжение…

ЕДЕН ДЕН СО КРАЛИЦА НА ПЕСНАТА  ЕСМА РЕЏЕПОВА – ТЕОДОСИЕВСКА – II ДЕЛ

ЕДЕН ДЕН СО КРАЛИЦА НА ПЕСНАТА  ЕСМА РЕЏЕПОВА – ТЕОДОСИЕВСКА – II ДЕЛ Во ова продолжение за…

ЕДЕН ДЕН СО КРАЛИЦА НА ПЕСНАТА ЕСМА РЕЏЕПОВА – ТЕОДОСИЕВСКА – I ДЕЛ

Илустрираното  монографско дело „55 години Есма со нејзината песна “ на авторот Славе Катин, издадена во…

ЕСМА РЕЏЕПОВА – ТЕОДОСИЕВСКА – КРАЛИЦАТА НА РОМСКАТА ПЕСНА (9)

ЕСМА РЕЏЕПОВА И СТЕВО ТЕОДОСИЕВСКИ ВО БРАЧНИТЕ ВОДИ На животна тема брак, Есма го избрала Стево,…

ИСТОРИСКИОТ РАЗВОЈ НА РОМИТЕ ВО СВЕТОТ

ИСТОРИСКИОТ РАЗВОЈ НА РОМИТЕ ВО СВЕТОТ Меѓународниот ден на Ромите 8 Април се слави, речиси, во…

ИНФОРМАТИВНИТЕ ГЛАСИЛА ВО АВСТРАЛИЈА – ЗНАЧАЕН ИЗБОР НА МАКЕДОНСКАТА ВИСТИНА (7)

ДЕЛ ОД ПУБЛИКАЦИЈАТА „МАКЕДОНЦИТЕ ВО СВЕТОТ“ (ТРЕТ ДЕЛ) НА СЛАВЕ КАТИН  Преку информативните гласила во новите средини Македонците ги…

ЕСМА РЕЏЕПОВА – ТЕОДОСИЕВСКА – КРАЛИЦАТА НА РОМСКАТА ПЕСНА – ПАТУВАЊЕТО ДО ИНДИЈА – ОДЕЊЕ ПО СТАПКИТЕ НА АЛЕКСАНДАР МАКЕДОНСКИ

ПАТУВАЊЕТО ДО ИНДИЈА – ОДЕЊЕ ПО СТАПКИТЕ НА АЛЕКСАНДАР МАКЕДОНСКИ Набргу по враќањето од Австралија, следело…

45 ГОДИНИ УСПЕШНО ПОСТОЕЊЕ НА ЛИТЕРАТУРНОТО ДРУШТВО „ГРИГОР ПРЛИЧЕВ“ ОД СИДНЕЈ

Македонското литературно друштво „Григор Прличев” е прво литературно друштво од таков вид во дијаспората. Тоа беше формирано на 31…