ДЕЛ ОД ЖИВОТНАТА ПРИКАЗНА ЗА АКАДЕМИКОТ СИНИША СТАНКОВИЌ (2)

Во текот на 1916 година, со реорганизација на српската војска, бил упатен во Франција, во градот…

Корените на Георги Томов во Македонија

Дел од МОНОГРАФИЈАТА „ТОМОВ“ НА СЛАВЕ КАТИН Според биогравските податоци, Георги (Џорџ) Томов е роден во…

КОРЕНИ на Георги (ЏОРЏ) Томов ВО МАКЕДОНИЈА (7)

Дел од МОНОГРАФИЈАТА „ТОМОВ“ НА СЛАВЕ КАТИНСпоред биогравските податоци, Георги (Џорџ) Томов е роден во Струмица,…

ПРЕСЕЛБИТЕ НА ЃОРЃИЈА – ЏОРЏ АТАНАСОСКИ ОД ЊУЈОРК ВО ОРМОНД БИИЧ (7)

ДЕЛ ОД МОНОГРАФИЈАТА „ЃОРЃИЈА – ЏОРЏ АТАНАСОСКИ“ ОД СЛАВЕ КАТИН Со текот на времето Њујорк се развил…

ПРЕСЕЛБИТЕ НА ЃОРЃИЈА – ЏОРЏ АТАНАСОСКИ ОД ЊУЈОРК ВО ОРМОНД БИИЧ (7)

ДЕЛ ОД МОНОГРАФИЈАТА „ЃОРЃИЈА – ЏОРЏ АТАНАСОСКИ“ ОД СЛАВЕ КАТИН Со текот на времето Њујорк се развил…

ПОРТРЕТ ЗА ПРОФ. Д-Р СИНИША СТАНКОВИЌ – ЧОВЕКОТ ОД СВЕТСКАТА НАУЧНА ЕЛИТА (1)

Основачот  на Хидробиолошкиот завод во Охрид и на лимнолошките истражувања во Македонија. Беше познат биолог во…

ПРОМОЦИЈА НА ТРИ ПУБЛИКАЦИИ НА СЛАВЕ КАТИН ВО ТОРОНТO

Во организација на Литературното друштво „Браќа Миладиновци“ од Торонто, Канада, кое е во состав на Катедралната…

ИЗЛЕЗЕ ОД ПЕЧАТ НОЕМВРИСКИОТ БР. 64 НА СПИСАНИЕТО „ПОВОД“ ОД СИДНЕЈ

Македонското литературно друштво „Григор Прличев“ од Сиднеј го објави ноемврискиот бр. 64 од списанието „Повод“ кое…

Георги (ЏОРЏ) Томов ИМАШЕ ГОЛЕМА почит КОН македонската древна култура (5)

Дел од МОНОГРАФИЈАТА „ТОМОВ“ НА СЛАВЕ КАТИН Македонија во 1014 година била погодена со една од…

ПОСТОЈАНИ ЧЛЕНОВИ НА ФОНДАЦИЈАТА „АТАНАС БЛИЗНАКОВ” (10)

ДЕЛ ОД ЖИВОТОТ НА АТАНАС БЛИЗНАЈОВ ВО МОНОГРАФИИТЕ НА СЛАВЕ КАТИН Монографското дело „Атанас Близнаков“, кое е во…