Честитка од Иванов по повод почнувањето на рамазанскиот пост

Претседателот Ѓорге Иванов по повод почетокот на рамазанските пости упати честитка до поглаварот на Исламската верска заедница во Република Македонија, Реис-ул-улема Хаџи Сулејман ефенди Реџепи, до членовите на Ријасетот и до сите припадници на исламската вероисповед во Република Македонија.

– Во исламот, Рамазан е светиот месец, тоа е месец на молитва, добрина, простување, милосрдие и љубов. За време на Рамазан се слави духовното воздигнување и телесното прочистување. Деновите на пост се можност за секој верник да го отвори своето срце кон великодушноста и хуманоста, помагајќи им на сиромашните и изнемоштените, и молејќи се за простување на своите гревови. Нека овој празник биде поттик за меѓусебно помагање и почитување бидејќи само заедно, почитувајќи ги разликите ќе успееме да изградиме посветла иднина за сите граѓани на Република Македонија. Во духот на празникот Ви посакувам лесни рамазански постиж, стои во честитката.

Иванов на сите припадници на исламската вероисповед во земјава им посакува мир, благосостојба, љубов и проштавање.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *