Во четврток почнува исплатата на субвенциите за тутунот

Во четврток ќе почне исплатата на субвенциите за тутунот од реколатата 2017, соопшти денеска Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство (МЗШВ).

Платежната агенција во моментов ги подготвува решенијата по што ќе следува исплатата на субвенциите.

Според податоците, зголемени субвенции за тутунот од реколтата 2017 ќе добијат над 23.400 тутунари.

МЗШВ наведува дека годинава се постигна највисока просечна цена од 217,6 денари за килограм.

– Со новиот начин на зголемено субвенционирање во три нивоа што почнува со реколтата 2017, за прва класа субвенцијата е 80 денари, за втора 70, а за третото ниво за трета и четврта класа како и за дополнителни класи е 60 денари, информира Министерството.

Целта на новиот модел на субвенционирање е да се поттикнат тутунарите да произведуваат поквалитетен тутун за да добијат повисока субвенција.

Тутунопроизводството во Македонија остварува девизен прилив од околу 100 милиони евра годишно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *