Собраниска делегација на Интерпарламентарна конференција во Белград

Делегација од Собранието на Република Македонија предводена од пратениците од Комисијата за земјоделство, шумарство и водостопанство, Татјана Прентовиќ, Мира Стојчевска, Реџаиљ Исмаили и Панче Минов денеска во Белград ќе учествува на семинар на тема „Инструмент за пред-пристапна помош во руралниот развој: Научени лекции и идни перспективи”.

Семинарот се одржува во рамки на Интерпарламентарната конференција, во организација на Европскиот Парламент и во соработка со Народното Собрание на Република Србија.

Интерпарламентарната конференција се очекува да биде отворена од  претседателот на Комисијата за европска интеграција од Народното Собрание на Република Србија, Ненад Чанак, и од пратеникот во Европскиот Парламент и претседател на Комисијата за земјоделство Чеслав Сиекиерски.

Најавени се обраќања на претседателката на Народното Собрание на Република Србија Маја Гојковиќ, министерката за европски интеграции Јадранка Јоксимовиќ и Едуард Кукан, пратеник во ЕП и член на Комисијата за надворешни работи.

На Интерпарламентарната конференција се очекува учество на помошник министерот за секторот за рурален развој Зоран Јанјатовиќ, генералениот секретар за рурален развој и животна средина (SWG) за Југо Источна Европа Бобан Илиќ, и проф. Наталија Богданов од Факултет за земјоделство – Белград.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *