Михалис Рокас официјално номиниран за нов евроамбасадор во Скопје 

Високиот претставник на ЕУ за надворешна политика и безбедност Жосеп Борел официјално го номинираше грчкиот дипломат Михалис Рокас за нов амбасадор на Европската Унија во Северна Македонија.  

Рокас во моментов е амбасадор на ЕУ и шеф на Делегацијата на Унијата во Малезија, должност на која се наоѓа од декември 2020 година. Претходно, Рокас бил вршител на работите на ЕУ и шеф на Делегацијата во Нов Зеланд, а потоа и раководител на Одделот за поддршка на делегациите при Европската служба за надворешни работи (ЕЕАС). 

Во рамките на редовната дипломатска ротација Борел вкупно номинираше 44 нови шефови на делегации и канцеларии и вршители на работите на ЕУ ширум светот. 

Како што соопшти ЕЕАС, процесот на назначување на номинираните амбасадори ќе биде формализиран по добивањето на официјалното одобрение (агремент) од страна на земјите домаќини. 

Меѓу другите новоименувани евроамбасадори се и Лујџи Сорека во Босна и Херцеговина, Аиво Орав во Косово, Ханс Томас Осовски во Турција, Јохан Сатлер во Црна Гора и Мирослав Лајчак во Швајцарија. 

Именувани се 11 нови заменици шефови на Делегации на ЕУ, а актуелниот главен советник за надворешна политика на претседателот на Европскиот совет, Шарл Мишел, Сajмон Мордjу е назначен за заменик генерален секретар за економски и глобални прашања во ЕЕАС.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *