Мицкоски се уште не добил одговор од албанската опозиција за коалицирање по изборите

Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски упатил јавна порака до албанската опозиција за коолицирање, но, како што рече, одговор до овој момент нема добиено.

Мицкоски денеска по средбата со Управниот одбор на МАСИТ во Скопје, пак, одговарајќи на новинарско прашање за предлогот на Бујар Османи министер за надворешни работи и кандидат за претседател од ДУИ за постигнување на заеднички консензус за уставните измени, истакна дека „Османи за таков консензус ја има испуштено можноста“, кога, како што рече ВМРО-ДПМНЕ и тој лично на прес-конференција се понудиле да бидат дел од процесот, кој што, според него, го воделе шверцерски и тајно, позади очите на јавноста.

-И ако тој навистина сакаше политички консензус и консензус народен тогаш имаше таква можност како министер за надоворешни работи. За жал тој се однесуваше неодговорно, авантуристички, егзибиционистички и направи историска грешка најприн што го лажеше сопствениот народ, а потоа што го потпиша вториот Протокол, каде што дозволи работата на Комисијата, којашто има за цел да ги утврди историските факти, да биде критериум за напредок на Македонија до полноправно членство во Европската унија, изјави Мицкоски.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *