Платформа 1198 на ВМРО-ДПМНЕ: Негување на стратешкото партнерство со САД, полноправно членство во ЕУ, евалуација на досегашната работа на амбасадорите

Основен приоритет на нашата надворешна политика ќе биде полноправно членство на Република Македонија во Европската Унија. Една работа која што ќе ја прави идната влада е Македонија да биде држава која што ќе биде силно усогласена со заедничката надворешна и безбедносна политика. А исто така клучен приоритет ќе ни биде негување на стратешкото партнерство со САД, вели потпретседателот на ВМРО-ДПМНЕ Тимчо Муцунски на денешната програмска дебата насловена Дипломатски хоризонти – Реформи во политичкиот систем, стратегии за надворешната политика и дипломатија посветена на ЕУ на која се презентира програмата на ВМРО-ДПМНЕ Платформа 1198.

Муцунски потенцираше дека приоритети кои што треба да ги испорача нашата дипломатска мрежа е веднаш да се направи евалуација на работата на нашите дипломатски и конзуларни претставништва, односно како што рече тој да се виде кој какви резултати постигнал и доколку не се постигнале резултати ќе треба да бидат отповикани, а на нивно место ќе бидат поставени и професионални, стручни и компетентни кадри.

Во делот на приоритети кои што треба да ги испорача нашата дипломатска мрежа, односно една работа која мора веднаш да ја направи е евалуација на работата на нашите дипломатски и конзуларни претставништва. Знаеме за попустливоста  на МНР, знаеме за стратешките грешки. Но, огромен дел од проблемот е што Македонија во моментот има катастрофална дипломатска мрежа. И затоа прво ќе треба да се направи евалуација што нашите амбасадори и конзули за кои што издвојување значителни буџетски средства прават во својата работа, кој резултати ги постигнале, дали тие успеале да донесат некој инвеститор кои што отворил работни места во Македонија. Врз основа на таа евалуација потоа ќе цениме дали некој постигнал резултати, а  тие кои не постигнале резултати ќе треба да бидат отповикани, и професионални, стручни и компетентни кадри да седнат на нивно места. И во таа смисла како приоритет ќе биде економската дипломатија, научната дипломатија, образовната и културната дипломатија. Оние аспекти на надворешното политичко работење кое носат добро за граѓаните на Република Македонија, дециден е Муцунски.

Во делот на европските интеграции Муцунски рече дека дилемата на граѓаните е што ќе се прави со спорот со Бугарија, но посочи дека ставот на ВМРО-ДПМНЕ е јасен, а тоа е дека нема уставни измени под вакви услови.

Нашиот став што го имаме до сега бил кристално јасен. Под вакви услови ние не прифаќаме уставни измени, рече тој и додаде дека ВМРО-ДПМНЕ легитимна алтернатива е да се бара одложната примена на уставните измени, како и гаранција од ЕУ за македонскиот јазик и идентитет, но и гаранција дека нема да има повеќе билатерализација на европската интеграција на Македонија, истакна тој.

Без никаков сомнеж одложната примена на уставните измени  е една легитимна алтернатива која што ја нуди ВМРО-ДПМНЕ. Истовремено од наша страна ќе има гаранции од ЕУ за македонскиот јазик, идентитет, но и гаранција дека веќе нема да имаме билатерализација на европската интеграција на нашата држава, рече Муцунски и заклучи дека доаѓа крај на попустлива надворешна политика.

Она што треба да го знаат нашите сограѓани доаѓа крај на попустлива надворешна политика, која имаше само една цел во последните години, а тоа е да ги штити тесните интереси кои што беа на власт.

Антонио Милошоски, член на Извршниот комитет на ВМРО-ДПМНЕ кажа дека оваа Влада пропушти да го искористи веќе воспоставениот механизам Агенција за привлекување на странски инвестиции.

Што ќе направиме ние? Прво, ќе се направи координација меѓу Агенцијата за привлекување на странски инвестиции и МНР. Тимот во амбасадата ќе се зајакне со економски промотор. Второ, за да имате мотивиран тим мора и амбасадорот да е тој кој ќе ја има најсилната мотивација да ја претставува државата и не може да има амбасадори кои направиле штета на националните интереси. Ќе спомнам  еден пример, тоа е со амбасадорот во Рим во ек на најголема криза со патните исправи која настана поради неспособната Влада, тој неовластен од никого упати дипломатски нота до италијанското МНР со која македонските пасоши ги прогласи за невалидни. Такви лица треба веднаш да се отповикаат и не само овој има уште неколку што треба да се отповикаат, рече Милошоски.

Владимир Ѓорчев, член на ИК на ВМРО-ДПМНЕ во своето обраќање потенцираше дека политиката која ќе ја води ВМРО-ДПМНЕ ќе биде на силни македонски позиции и дека интерес на сите е Македонија да има отворени врати каде се носат клучните одлуки на светската политика.

Македонија мора и треба да води македонска политика. Политиката која што ВМРО-ДПМНЕ ќе ја води ќе биде на силни македонски позиции. Интерес на ВМРО-ДПМНЕ и на Македонија и на македонскиот народ и на граѓаните на Македонија е Македонија да има отворени врати на најважните места каде што се носат клучните одлуки на светската политика. Било кој што сака да ја спротивстави Македонија, да го спротивстави ВМРО-ДПМНЕ, да го спротивстави македонскиот народ и да ги спротивстави граѓаните на Македонија со клучните места каде што се водат најважните светските политики нема да и донесе добри резултати на Македонија. И поради  тоа ние не треба да се спротивставуваме на главните фактори во светот затоа ВМРО-ДПМНЕ ќе води политика која што ќе биде на линија и на ЕУ и на НАТО и на стратешкото партнерство со САД. Во наш интерес е да не им дозволиме ниту на СДСМ, ниту на ДУИ да имаат монопол во делот на надворешно политичката комуникација на Република  Македонија, порача Ѓорчев.

Поради несериозноста на власта, ние во НАТО немавме три години висок воен претставник. Во мисиите во кои што учествуваат наши војници, наши старешини се испраќаат луѓе без соодветни критериуми, без соодветни вештини, без соодветни компетенции. Значи се праќаат луѓе по партиска или по друга линија. Имаме ситуации каде што се испраќаат луѓе без соодветни безбедносни проверки односно се враќани токму од нашите НАТО партнери, истакна Драган Ковачки, член на ИК на ВМРО-ДПМНЕ.

Ковачки додаде дека Македонија има стара стратегија за одбрана која што датира од пред зачленувањето во НАТО.

Тука е и реформата која што ни претстои е во безбедносниот разузнавачки систем. Зошто ова го говорам? Затоа што во изминатиов период имавме ситуации и скандали каде што едната служба, Агенцијата за разузнавање знаела за рускиот шпион Онишченко, меѓутоа не ја известила Агенцијата за национална безбедност која што дала позитивно за добивање на државјанство на овој руски шпион. Така да службите помеѓу себе не разговараат, а тоа го потврди и самиот претседател Пендаровски. И од тие причини и многу други скандали во изминатиов период кои сме ги изнесувале во јавноста, е потребна една поголема централизираност и рационализација на процесите. Или со други зборови кажано потребно е обединување на двете структури на Агенцијата за разузнавање и на Агенцијата на национална безбедност, порача Ковачки.

Викторија Трајков посочи дека македонската дијаспора е нераскинлив дел од македонското национално ткиво и секогаш кога претставници од ВМРО-ДПМНЕ се присутни меѓу македонската дијаспора навистина се добро пречекани бидејќи точно знаат кој е за Македонија а кој е против Македонија.

Неуспешните политики на оваа Влада за жал во последните неколку години го зголемија бројот на луѓе кои си заминуваат од државата и го зголемуваат бројот на македонската дијаспора што е навистина погубно за една држава со оглед на тоа дека треба да се зголемува бројот на луѓе кои живеат во Македонија, а не да се намалува. За таа цел ние во нашата програма имаме навистина импозантни проекти кои ги планираме за афирмација на македонската дијаспора, рече Трајков.

Таа продолжи и додаде дека прво и осново што треба да се направи е да се изготви мапирање во дијаспората.

Прво и основно што ќе го направиме е мапирањето точно да се преброиме каде сме и колку сме, во поглед на тоа имаме две клучни работи кои сакам да ги споменам прво е формирање на совет за економска дипломатија со цел искористување на севкупниот потенцијал Македонци кои работат во светот и се на клучни позиции и тој нивен потенцијал треба да го искористиме за доброто на државата на нивната матична држава Македонија и со афирмирање на еден таков совет ќе придонесеме да се подобри позицијата на Македонија во поглед на економската сфера. Исто така со мапирање и правење совет за научна дипломатија ќе придонесеме клучни професори, асистенти, доценти кои се на големи универзитети во светот да ни се приклучат во борбата да го направиме ова место подобро место за живеење, кажа Трајков.

Иванка Василевска пратеник од ВМРО- ДПМНЕ истакна дека ВМРО-ДПМНЕ ветува темелни и суштински реформи и многу работа како и две клучни реформи за кои треба да се отпочне дебата по формирањето на владата на ВМРО-ДПМНЕ а тоа е собрание од 90 пратеници и една изборна единица.

„Да понудиме една заедничка национална платформа во рамките во која ќе ги вградиме сите македонски граѓани сите оние кои што веруваат во македонската држава и во правото на шанса да бидеме онаму каде што заслужуваме. Затоа ценам дека е особено важно да се посвети внимание на политичкиот систем во Македонија. Неопходна е темелна демократска трансформација на македонскиот политички систем. Неопходно е во таа трансформација вклучување на сите политички чинители, воведување на национален консензус но пред си и над се македонските граѓани како фундамент. Сето тоа укажува на две клучни реформи од каде ќе започнеме. Правата е собрание од 90 пратеници, сметам дека бројот на пратеници треба да биде пропорционален според бројот на гласачите. Таа дебата треба да почне по формирање на владата на ВМРО-ДПМНЕ. Треба да се отпочне и дебата за една изборна единица. Ветуваме темелни и суштински реформи, и многу работа“ нагласи Василевска.
Дополнителниот заменик министер за информатичко општество и администрација, Стефан Андоновски истакна дека за да се постигне еднаквост на владеење на правото и еднаквост на граѓаните пред институциите потребна е длабока реформа во правосудниот систем и реформа во државната администрација.

Правосудниот систем ќе ја претрпи својата реформа, не со политички екскурзии коишто се случуваа во последниве 7 години во коишто на 6 месеци се менуваше стратегијата за реформи, туку ќе бидат направени по највисоките препораки на Венецијанската комисија и на препораките на Европската комисија којашто прати свои претставници тука. Но за да направиме реформа потребно е да ја ревидираме постојната состојба и затоа во програмата тргнуваме од идејата дека ние мора да го распуштиме Републичкиот судски совет и Советот на јавни обвинители на Република Македонија, свесни за седниците на овие совети каде што меѓусебно се разрешува луѓе номинирани од политички партии со незначајни критериуми и со никакво искуство, потенцираше Андоновски и додаде:

Не може истакнат правник да значи правник член на Комисијата за правни работи на СДСМ. Истакнат правник мора да биде врвот во науката, врвот во праксата во државата и тој треба да исполни сериозни критериуми и да помине сериозна постапка во Собранието и затоа ќе предвидиме една многу детална постапка за избор на овие кадри во Собранието на Република Македонија по врвни критериуми.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *