Џафери ќе се обрати на панелот „Вовед во единствениот пазар“ на Самитот за Западен Балкан во Тирана 

Претседателот на техничката Влада, Талат Џафери денеска ја продолжува работната посета на Тирана, Република Албанија, со учество на Конференцијата на високо ниво „Раст и конвергенција за Западен Балкан“.  

Во фокус на состанокот, како што соопшти владината прес-служба, е Планот за раст на Западен Балкан усвоен од Европската комисија, а ќе се разговара и за унапредувањето на регионалната соработка и реализацијата на Заеднички регионален пазар, како процес на постепено вклучување во Единствениот европски пазар.

Џафери пред почетокот ќе даде изјава за медиумите, а на Конференцијата ќе се обрати на панелот „Вовед во единствениот пазар“.

На Регионалниот состанок во Тирана, којшто е продолжување на состанокот од минатиот месец во Скопје, се лидерите на државите од Западен Балкан, како и комесарот за соседска политика и проширување на ЕУ, Оливер Вархеји.

Се очекува на Самитот да биде усвоена заедничка изјава на лидерите од Западен Балкан во насока на понатамошната институционална соработка меѓу државите и следните конкретни чекори и иницијативи во постепеното интегрирање на економиите од Западен Балкан во Заедничкиот пазар на ЕУ.

One thought on “Џафери ќе се обрати на панелот „Вовед во единствениот пазар“ на Самитот за Западен Балкан во Тирана 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *