Администрацијата на Бајден ќе обезбеди 12 милијарди долари буџетска помош за Украина

Министерката за финансии на САД Џенет Јелен синоќа истакна дека администрацијата на Бајден има намера да обезбеди на Киев буџетна подршка од 11.8 милијарди долари, а во рамките на дополнителното финансирање. 

Од Министерството изјавија дека лидерството на САД во доделување директна буџетска помош за Украина стимулира други донатори кои обезбедуваат отприлика три четвртини од потребите на Украина за внатрешно финансирање за 2024 година. 

-Ова подржува животно важни државни операции вклучувајќи болници, школи и служби за бистра реакција, се вели во соопштението. 

Од министерството изјавија и дека подршката за Украина е тесно поврзана со нејзините успеси на военото поле, а таа подршка се демонстрира со одлучноста на САД и сојузниците да го заштитуваат територијалниот суверенитет и слободата на демократските земји.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *