Северна Македонија учесник во операција предводена од Фронтекс, пронајдени 505 украдени автомобили, 16 чамци и 2.000 украдени делови за возила

Во операцијата „Mobile 6“, реализирана во октомври годинава, а предводена од Фронтекс, пронајдени се 505 украдени автомобили, околу 2.000 украдени делови за возила, 16 чамци, 32 надворешни мотори и 248 фалсификувани документи. Дополнително, органите-учеснички во операцијата идентификувале 209 шверцери на мигранти.

„Mobile 6“, соопштија денеска од Европол, се одвивала на надворешните копнени граници на ЕУ, како и на граничните локации во Албанија, Босна и Херцеговина, Косово, Молдавија, Црна Гора, Северна Македонија и Србија. Во операцијата учествувале околу 400 службеници за спроведување на законот од 25 земји, кои извршиле детални проверки на неколку локации.

– Спроведувањето на законот идентификуваше различни криминални тактики за време на операцијата, вклучително и неколку случаи во кои беа вклучени таканаречените „клонирани автомобили“. Криминалците ги користат личните документи кои припаѓаат на друго возило, обично уништен автомобил, од иста марка, модел и боја. Документите им се доставуваат на властите во случај на постапка на гранична контрола поврзана со потрагата по украден автомобил. Ваквите инциденти претставуваат се поголем проблем за граничните службеници, бидејќи се зголемува софистицираноста на фалсификуваните идентификациски броеви на возила, се појаснува во соопштението од Европол.

Европол, подвлекуваат во соопштението, ја поддржа операцијата „Mobile 6“ преку обезбедување експертиза за време на подготвителниот состанок, како и придонес во проверките на базата на податоци за време на акциската фаза.

– Еден пример вклучува грчките власти кои побарале од гостинскиот офицер на Европол распореден на границата меѓу Грција и Турција да ги вкрсти информациите за уапсено лице. Осомничениот бил приведен додека се обидувал да ја премине границата со автомобил пријавен за украден во Австрија неколку дена претходно. Со информациите дадени од гостинскиот службеник на Европол, возилото било поврзано со барање на австриските власти, се вели во соопштението.

Операцијата била под капата на EMPACT, Европската мултидисциплинарна платформа против криминалните закани, која се справува со најважните закани од организираниот и сериозен меѓународен криминал што ја засега ЕУ. EMPACT го зајакнува споделувањето разузнавачки информации и стратешката и оперативната соработка помеѓу националните власти, институциите и телата на ЕУ и меѓународните партнери.

– Операцијата „Mobile 6“ спаѓа во приоритетот на EMPACT за организиран имотен криминал, посочуваат од Европол.

Во акцијата учествувале Австрија, Бугарија, Хрватска, Чешка, Данска, Естонија, Франција, Грција, Германија, Италија, Латвија, Литванија, Холандија, Полска, Португалија, Романија, Словачка и Шпанија, Албанија, Босна и Херцеговина, Косово, Молдавија, Црна Гора, Северна Македонија, Србија, како и Европол, Фронтекс и ИНТЕРПОЛ.

One thought on “Северна Македонија учесник во операција предводена од Фронтекс, пронајдени 505 украдени автомобили, 16 чамци и 2.000 украдени делови за возила

  1. Thanks for the information. At the moment if I need freelancer services for example to make a website, order seo promotion of the site, place backlinks, write texts, process images, etc. I order here https://goo.su/aO1guU . Offers start at $10.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *