Македонската партија во Албанија, МАЕИ в сабота ќе го одржи четвртиот Конгрес

Единствената македонска партија во Албанија, Македонска алијанса за европска интеграција, МАЕИ, во сабота, на 29 јули во Корча, под мотото “Македонците – нераскинлив дел од Албанија” ќе го одржи својот четврти конгрес.

– На Конгресот, кој ќе се одржи во Хотел Грант Палас, ќе бидат избрани новите органи и тела на партијата, претседател за наредниот четиригодишен период, Централен комитет и партиските комисии. Исто така, ќе биде усвоена Резолуција за унапредување на положбата, правата и слободите на Македонците во Република Албанија, информираа од партијата.

Според истиот извор, кандидатите за сите органи и тела, вклучувајќи и за лидер на партијата ќе бидат предложени на Конгресот.

На овој највисок партиски собир ќе учествуваат делегати од Мала Преспа, Корча, Билишта, Подградец, Тирана, Елбасан, Драч, Каваја, Кукс, Гора и од Голо Брдо.

– Покрај делегатите од сите делови на Албанија во кои живеат Македонци, на конгресот ќе присуствуваат и гости од Албанија, Македонија, Грција, Бугарија и Србија,  посочуваат од партијата.

МАЕИ во судскиот регистар во Тирана е запишана во јуни 2005 година. Нејзин актуелен претседател е Васил Стерјовски.

2 thoughts on “Македонската партија во Албанија, МАЕИ в сабота ќе го одржи четвртиот Конгрес

  1. Oynamaq üçün yaş məhdudiyyəti varmı?, 10 Lotto Online platformasında azerloto oyunçuların yaş məhdudiyyəti ilə bağlı qaydalar və təlimatlar haqqında məlumat verilir. Bu, istifadəçilərə platformada iştirak etmək üçün minimum yaş tələblərini və buna əsaslanan bütün qaydaları aydın şəkildə izah edir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *