ММФ: Повлекувањето на Русија од Договорот за жито може да ги зголеми цените на храната во светот

Излегувањето на Русија од Црноморскиот договор за жито се заканува да ја зголеми глобалната несигурност за снабдување храна и може да ги зголеми цените на храната, предупреди Меѓународниот монетарен фонд (ММФ).

Договорот, кој истече во понеделникот, дозволи безбеден извоз на украинско жито од блокираните пристаништа и беше воспоставен на барање на ОН за решавање на кризата со храна, влошена од руската инвазија.

Прекинувањето на иницијативата влијае на снабдувањето со храна на земјите кои во голема мера се потпираат на пратките од Украина, особено во Северна Африка, Блискиот Исток и Јужна Азија“, соопшти ММФ.

Тие додадоа дека ова ги влошува изгледите за обезбедување храна и ризикува да ја зголеми глобалната инфлација на храната, особено за земјите со ниски приходи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *