МАКЕДОНЦИТЕ ОД АЛБАНИЈА: Негувањето на мајчиниот македонски јазик кај нашите деца го чува и јакне националниот и културен идентитет

По повод одбележувањето на 5 мај Денот на македонскиот јазик, македонското друштво „Илинден“-Тирана и огранокот за Голо Брдо, упати честитка до припадниците на македонското национално малцинство во Република Албанија, како и до сите Македонци ширум светот.

– Честитајќи ви го денешниот ден, сакаме да го истакнеме знаењето и негувањето на македонскиот јазик за децата од македонското национално малцинство во Република Албанија. Негувањето на мајчиниот македонски јазик значи јакнење и зачувување на националниот и културен идентитет, со што нашите деца ќе бидат воспитани соодветно да ги негуваат своите национални, културни и верски традиции, стои во честитката.

Се нагласува и значењето на образованието на мајчин македонски јазик, бидејќи, како што стои, тоа е најважниот сегмент во негувањето на основните обележја на еден народ.

– Македонците во Албанија ги има во четири етнички области Голо Брдо, Мала Преспа, Гора, Врбник, како и во најголемите градови – Тирана, Елбасан, Драч, Корча, Билишта, Подградец, Скадар, Кукс, Берат, Либражд, Валона, Фиер, Патос. Бројноста на Македонците во Албанија е над 120.000 но за жал во 21 век, ним статус на малцинство им е признаено само во Мала Преспа, каде имаат право на образование на мајчин македонски јазик, наведува друштвото.

Потсетува дека веќе три децении од сите албански влади барале образование на мајчин македонски јазик за децата од Голо Брдо, каде настава на македонски, имало до педесеттите години од минатиот век, потоа во Гора, како и во другите делови каде концентрацијата на Македонците е поголема, но нема позитивен одговор.

One thought on “МАКЕДОНЦИТЕ ОД АЛБАНИЈА: Негувањето на мајчиниот македонски јазик кај нашите деца го чува и јакне националниот и културен идентитет

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *