Врховниот суд на Грција ќе одлучува за учеството на изборите на осудениот поранешен пратеник на Златна зора

Врховниот суд на Грција денеска ќе ги разгледа доставените кандидатури на партиите за нивно учество на изборите на 21 мај, ќе донесе одлука кои од нив ги исполнуваат условите и критериумите, а меѓу партиите е и онаа на поранешниот пратеник од Златна зора, Илиас Касидиарис осуден за формирање криминална организација, јави дописничката на МИА од Атина.

Национална партија –Грци, која во Грција се нарекува и „партијата на Касидиарис“, со промена на првиот човек се обиде за да го заобиколи постоечкиот закон што може да го блокира учеството на претстојните парламентарни избори во земјата, а Врховниот суд до крајот на денешниот ден ќе излезе со одлука.

Грчкиот Парламент има изгласано закон и дополнителен амандман со кои се предвидува забрана за учеството на изборите на партија чиј претседател, генерален секретар или вистински лидер е осуден за криминално дело.

Касидиарис, кој моментално е во затвор, во периодот од 2012 до 2019 година беше пратеник од Златна зора, а во октомври 2020 година беше осуден на затворска казна од 13 година и шест месеци поради формирање криминална организација

Партијата според истражувањата на јавното мислење во Грција, добива доволен рејтинг за да го помине неопходниот изборен праг од три отсто и да обезбеди место во Парламентот.

Освен за партијата на Касидиарис, Врховниот суд на Грција ќе одлучува и за останатите партии кои доставија барање за учество на изборите на 21 мај, односно за вкупно 48 кандидатури на партии, коалиции или самостојни кандидати.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *