САД ги предупредуваат европските земји дека Русија ги заобиколува санкциите

САД ги предупредија европските земји за методите со кои Русија ги избегнува санкциите со увоз на чувствителни стоки и технологија што ги користи во војната против Украина, додека група економисти од Харвард оценуваат дека постојните санкции не се доволно ефикасни поради недостигот на координација меѓу САД и Европската унија (ЕУ), јави Радио Слободна Европа пренесувајќи западни медиуми.

Висок американски функционер задолжен за санкции ги предупреди европските земји за напорите на Русија да набави одредени стоки опфатени со санкциите, бидејќи Вашингтон се обидува да ги искорени начините на кои Москва ги избегнува санкциите.

Американскиот потсекретар за финансии за тероризам и финансиско разузнавање Брајан Нелсон се состана со владини претставници, како и со претставници на финансиски институции и компании, за време на минатонеделната посета на Швајцарија, Италија, Австрија и Германија.

Како дел од напорите на Вашингтон да го спречи избегнувањето на санкциите од страна на Русија, помошник-министерката задолжена за финансирање тероризам и финансиски криминал Елизабет Розенберг оваа недела оди во Казахстан и Киргистан.

Министерството за финансии соопшти дека Вашингтон верува дека Русија користи методи за укинување на санкциите за да набави десетици стоки, вклучително и електронски компоненти, оптика и производствена опрема, се вели во документ доставен до земјите партнери. Овие производи вклучуваат, меѓу другото, процесори и контролери, видео камери, ласери и генератори на сигнали.

За време на посетата на Нелсон, американското Министерство за финансии, исто така, истакна на што треба да внимаваат финансиските институции додека се обидуваат да ги идентификуваат руските мрежи за набавки, се вели во документот. Ова вклучува, на пример, понуди од компании без деловна историја и мало или без присуство на интернет, како и чести или промени во последен момент на крајните корисници или оние кои вршат уплата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *