Средба на претседателот Пендаровски со генералната директорка на УНЕСКО

Претседателот Стево Пендаровски денеска во Париз оствари средба со генералната директорка на УНЕСКО, Одре Азуле.

На средбата, како што соопшти кабинетот на претседателот, е разговарано за севкупната соработка со УНЕСКО, во контекст на 30-годишнината од нашето членство во организацијата, како и за можностите за нејзино проширување преку реализација на проекти од областите на културата, образованието, науката, животната средина, информатичко- комуникациските технологии, програмите за млади, граѓанското општество и човековите права.
Претседателот Пендаровски истакнал дека земјава придава големо значење на соработката со УНЕСКО, ги промовира и учествува во нејзините активности и иницијативи, а реализира и активна и конструктивна соработка со другите држави членки на оваа организација.
Претседателот се заблагодарил на генералната директорка што УНЕСКО го препозна значењето на македонскиот поет Ацо Шопов и се вклучи во одбележувањето на 100-годишнината од неговото раѓање, оценувајќи го како признание за вредностите што Шопов ги промовирал преку неговото богато творештво.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *