На денешен ден почина Григор Прличев, еден од најпознатите македонски писатели од 19 век!

На 6 февруари во 1893 година во Охрид умре Григор Прличев, еден од најпознатите македонски писатели од 19 век.

Меѓу најпознатите негови остварувања се поемите “Сердарот” и “Скендербег”, и познатото дело “Автобиографија”.

Со поемата “Сердарот”, за која на поетскиот конкурс во Атина доби Ловоров венец, ја издигна македонската литература меѓу најпознатите книжевни остварувања на Балканот во своето време.

Роден е во Охрид, на 30 јануари 1830 година.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *