Честитка од Мицкоски до Србите во земјава по повод празникот Свети Сава

Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски во лично и од име на партијата им го честита празникот Свети Сава на припадниците на српската заедница во Република Македонија која, како што вели, е  земја пример во која секој нејзин граѓанин може да ги негува своите јазични и културни традиции, притоа респектирајќи ги културните и идентитетските особености на другите.

-Тие вредности се длабоко вкоренети во оваа земја. Различностите во Македонија се богатство и како такви се вклопени во дел од нашиот мозаик. Одбележувањето на ваквите празници градат мостови помеѓу народите, затоа што се базираат на заемна почит и разбирање, вековни вредности градени тука во Македонија. Почитта кон еден народ и неговата култура е мост преку кој луѓето меѓу себе се зближуваат, ги развиваат своите врски и на тој начин градат подобра иднина. Треба да разбереме  дека и внатре во Македонија, но и кон надвор, мораме да си подаваме рака за соработка со заемно уважување и со добра волја, пишува Мицкоски во честитката.

Додава дека пријателствата меѓу луѓето се резултат на нивната доверба и дека заедничка цел е, како што вели, „да изградиме држава со подобра иднина за генерациите кои следат“.
-Да изградиме татковина во која сите заедно ќе се бориме против криминалот и корупцијата кои ги подриваат темелите на системот.  Да изградиме заеднички дом во кој најдобрите ќе ја имаат својата шанса да покажат што знаат и што може да придонесат за напредок на сите. Да изградиме Македонија која сплотено ќе умее да се спротивстави на предизвиците кои доаѓаат како од внатре, така и од надвор.
Нека е честит празникот Свети Сава!, пишува лидерот на ВМРО-ДПМНЕ во честитката.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *