До Собранието испратен закон за амнестија на осудените за настаните од 27 април

Предлог закон за амнестија за настаните од 27 април во Собранието денеска како препорачана пратка е испратен до пратениците, информира за МИА адвокатот Јанаки Митровски. Пратениците законот ќе го добијат најверојатно в понеделик, а адвокатите кои го подготвија најавуваат средби со сите пратенички групи со цел да лобираат и да се обидат да добијат поддршка за него.

Митровски објаснува дека со предложениот текст се предвидува амнестија за настаните што се случија на 27 април 2017 година и тоа се предлага целосна амнестија за лица осудени на затворски казни до 10 години и половични односно намалување на половина за лица осудени над десет години.

Само две лица се осудени под 10 години и тоа Александар Василевски – Нинџа (‘г.) и Абдуљфета Алими (8г.), додека сите останати се осудени на поголеми затворски казни.

Адвокатот Митровски во изјавата за МИА посочува дека тој и неговите колеги од понеделник планираат да се сретнат со сите пратенички групи во Собранието и да побараат поддршка за законот.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *