Пендаровски се обрати на годишниот Амбасадорски совет

Претседателот на државата Стево Пендаровски денеска преку видео-врска се обрати пред амбасадорите и шефовите на дипломатско-конзуларните претставништва на Република Северна Македонија во странство, во рамки на годишниот Амбасадорски совет, што се одржува во организација на Министерството за надворешни работи на Република Северна Македонија.

Пендаровски во обраќањето направил кус осврт на состојбите на внатрешно-политички план оваа година, посочувајќи на економските предизвици и енергетската криза, како и борбата против корупцијата.

Во контекст на надворешно-политичките аспекти, соопштија денеска од кабинетот на Пендаровски, тој говорел за почетокот на преговорите со ЕУ, обидите за враќање на довербата во евроинтеграцијата и зголемување на поддршката за членство во Унијата, како и за натамошните чекори во преговорите.

Се осврнал и на војната во Украина и ситуацијата во регионот од безбедносен аспект при што го нагласил позиционирањето на Северна Македонија во поширокиот регион и засилениот фокус на Европската Унија кон регионот. Претседателот Пендаровски говорел и за претстојното македонско претседавање со ОБСЕ, како и потребата од зајакнување на билатералните соработки со земјите во кои се акредитирани шефовите на дипломатско-конзуларните претставништва.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *