Вуцис: Грчки македонски организации им се закануваат со смрт на пратениците доколку гласаат за сложено име

Смрт или доживотен затвор за оние пратеници кои ќе гласаат за сложено име, се заканите што доаѓаат од грчките македонски организации испратени преку текстови до членови на грчкиот Парламент, наведува спикерот на Парламентот Никос Вуцис.

Вуцис, од собраниската говорница, откри дека пратениците добиваат закани по живот, коментирајќи дека „некои тука забегаа“, пренесува дописникот на МИА од Атина,.

– На грчките пратеници им беа поделени текстови од претставници на грчките македонски организации од светот нешто што усно го имавме слушнато, но не дадовме големо значење. Сега поделија на секој пратеник, каде што ни помалку ни повеќе нѐ обвинуваат за предавство и велат дека казната е смрт или доживотен затвор ако некој се осмели да гласа за предлогот на Министерството за надворешни работи и на грчката Влада, доколку дојде и кога ќе дојде во грчкиот Парламент и доколку се созреани условите за сложено име, изјави претседателот на грчкиот Парламент.

Според грчките медиуми, текстот со закани од грчките организации од дијаспората до пратениците е изготвен на 25 страници, а во него тие  говорат за „противуставно и недемократско отстапување на името Македонија“ и тврдат дека сите пратеници што ќе гласаат спротивно на нивните барања, ќе бидат виновни „за предавство и директно соучество во загрозување на територијалниот интегритет на земјата, нешто што е казниво со доживотен затвор и смрт“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *