ПРИЗНАНИЈА ЗА АНСАМБЛОТ „ТОМОВ “ И ЗА ГЕОРГИ (ЏОРЏ) ТОМОВ

Според моногравското дело Томов, што е отпечатена во 2007 година, на македонски и на англиски јазик, во издание на Книгоиздателството „Македонска искра“ од Скопје 1-320, од авторот на овие редови Славе Катин, Георги (Џорџ) Томов беше човекот кој целиот свој живот го мина во создавање, во творење на нешто свое, нешто автентично, македонско

Го живееше својот животен сон, споделувајќи ја реалноста со својот народ без кој сонот не би постоел. Тој беше неуморен, со неверојатен творечки дух: скулптор, вајар, публицист, уметнички кореограф, основоположник на бројни македонски фолклорни асоцијации. Затоа, ансамблот „Томов“ и тој беше и добитник на највисоки признанија.

Медалот на честа „Елис Ајланд” (Ellis Island) им се дава во спомен и им оддава признание на Американците од какво било етничко потекло кои дале значителен придонес кон американското општество. Тој се доделува еднаш годишно од страна на Националната етничка коалиција на организации (NECO) – покровителна група од повеќе 250 организации која го опфаќа спектарот на етничките наследства, култури и религии.

Овој медал е прикладно именуван „Елис Ајланд” бидејќи по многу нешта медалот Елис Ајланд е траен симбол на емигрантските корени и различноста кои ја карактеризираат американската голема нација.

Георги Томов е еден од оние кои го примиле овој медал. Америка отсекогаш била засол-ниште/прибежиште за легалните имигранти од целиот свет кои доаѓаат до американските брегови со еден едноставен сон; ковајќи нов живот во земјата на можностите, слободата и слободата – слобода од религиозно, економско, политичко или етничко прогонување.

Кога имигрантската станица на Елис Ајланд, Њујорк, беше отворена на 1 јануари 1892 година, на 700 имигранти им беше дозволено да поминат низ неа само во текот на тој прв ден. До времето кога овој центар беше затворен во 1954, 17 милиони имигранти поминале низ неговите врати. Администрацијата и персоналот на Елис Ајланд просечно процесуираа до 5 009 луѓе дневно.

Многу од овие новодојденци слабо зборувале англиски, речиси немале пари и пристигнувале само со она во што биле облечени. Наспроти таквите предизвици, сите тие биле спремни да ги ризикуваат своите животи за можноста да изградат еден подобар живот за нив самите и за нивните семејства.

Медалот „Елис Ајланд” е воведен во 1986 за да им се оддаде чест на оние поединци кои – преку својата лична истрајност, жртвување и успех – помагаат Америка да остане на чело на науката, бизнисот, спортот, забавата, истражувањата во здравството и на безброј други важни прашања.

Претставувајќи виножито на етничко потекло, наградените од 2005 година ја примија својата награда на 14 мај 2005, во сенката на историскиот Голем Ѕид каде милиони имигранти, кои дошле во САД во втората половина на деветнаесеттиот век, ги направиле првите чекори кон еден нов живот.

Георги (Џорџ) Томов со својот ансамбл “Томов” учествувал на бројни културни манифестации во САД и Канада. Меѓутоа, посебно треба да се истакне учеството пред Обединетите нации во Њујорк во организација на “Интернационалната културна мисија” и “Меѓународната имигрантска фондација”. Така, забележителен беше настапот на ансамблот “Томов” на 12-ата Меѓународна културна прослава “Ѕвезда на хармонијата” што се одржа на 12 ноември 1997 година.

Како резултат на значајните постигнувања на полето на заедничките односи  и придонесот на единството и хармонијата, Георги Томов ја доби високата и престижна награда “Ѕвезда на хармонијата” што ја доделува “Меѓународната имигрантска фондација”. Со тоа Георги (Џорџ) Томов стана првиот добитник на ваква награда на Обединетите нации во Њујорк.

Исто така, Георги Томов имал и други настапи пред зградата на ОН. Меѓутоа, неговиот удел како уметнички директор и кореограф на Македонското фолклорно друштво “Гоце Делчев” од МПЦ “Св. Кирил и Методиј” во Сидер Гроув, Њу Џерси, зеде активно учество на “Милениумскиот форум”. Овој културен настан се одржа пред зградата на Организацијата Обединети нации во Њујорк од 22-26 мај 2000 година.

На Форумот учествуваа голем број познати и признати уметници и ансамбли од бројни нации, а во присуство на амбасадори и официјални претставници од целиот свет кои се во ООН.

Преку орото и песната на младите играорци на “Гоце Делчев”, присутните се запознаа со македонското културно наследство. Тоа придонесе да се збогатат содржините на тој историски “Милеумски форум” и да се даде значаен прилог на мултикултурната вечер.

Исто така, Георги Томов има добиено пофалница од Делегацијата на женскиот клуб на Обединетите нации во Њујорк. Признанието му е дадено за претставувањето на културата од Македонија.

Г-динот Георги (Џорџ) Томов е добитник на конгресионалното признание на државата Њу Џерси за 2001 година. Оваа специјална награда му е доделена за успешното учество на 26-от Херитаге Фестивал Балл. Инц (Бал за етничкото наследство) што се одржа во Вест Орани, Њу Џерси, на 29 април 2001 година. Тој се одржа под покровителство на претседателот на Сенатот и извршен гувернер на државата Њу Џерси.

Георги (Џорџ) Томов е исто така добитник на ова признание за 2005 година. Двете признанија се израз и одраз на неговите постигнувања во општественото живеење во државата Њу Џерси.

1vi12

Како истакнат лидер во македонските заедници во Њу Џерси и Њујорк, Георги Томов има дадено значаен прилог и придонес на Балот. Овие државни признанија се во исто време и признание за неговото учество на различни полиња во македонските заедници, особено за формирањето на ансамблот “Томов”.

Инаку, Георги (Џорџ) Томов има добиено државни благодарници за неговата кореографија и учеството за јубилејната 100-годишнина на Статуата на слободата, во 1986 и 1990 година, како и за учеството на неговиот ансамбл на повторното отворање на островот Елис, каде голем број Македонци прв пат стапнале на американско тло, токму на овој по многу нешта необичен и карактеристичен остров.

Во градот Њујорк со успех работеше Ансамблот за народни игри и песни “Томов”. Ансамблот “Томов” беше формиран 1974 година со цел да ги прикажува на американскиот континент богатите игри и песни од Балканот, посебно од Македонија. Тој беше составен исклучиво од Американци, ентузијасти, играорци, пејачи и музичари, а само уметничкиот директор и кореограф е Македонец.

Тоа беше единствен ансамбл во светот од ваков вид. Поголем број од членовите по занимање се професори, инженери, научници, кои своето слободно време го посветувале на убавите игри и песни од богатата македонска фолклорна традиција. Оригиналните игри на ансамблот “Томов” се познати на македонската јавност уште од 1979 година, кога првпат американските играорци со успех  гостувале во Република Македонија.

1vi13

Ансамблот “Томов” во своето постоење имаше постигнато огромни резултати околу ширењето на македонската култура. Секоја година одржувал од 6 до 14 концерти во најпознатите светски Сали: Карнеги хол и Линколн центарот во Њујорк, во Бостон, Вашингтон, Чикаго и во многу други поголеми и помали градови во САД и во Канада; настапувал на повеќе телевизиски станици во САД; учествувал и на свеченото отворање и затворање на Зимските олимписки игри во Лејк Плесид 1984 година и на специјалистичкиот концерт за свеченото отворање на Еллис Исланд 1990, но и на многу фолк фестивали во Америка.

Најпознатите весници: “Њујорк тајмс”, “Денс магазин”, “Дејли њуз”, “Ривердејл прес”, “Денс ривју”, “Балерт њуз”, “Д’тајмс хералд”, “Артс” и други без исклужок давале највисоки оценки за кореографијата, беспрекорната техника на изведување и одушевувањето кое го предизвикува ансамблот со сите изворни ора и песни од Македонија, а посебно со “Невестинското”, “Калајџиското” и др.

Ансамблот “Томов” гостувал во Македонија на сите фолклорни фестивали и пошироко на бившите југословенски простори, и тоа: 1974, 1975 и 1983 на Балканскиот фестивал во Охрид; 1976, 1977, 1979 на “Илинденските денови” во Ботола; 1975 и 1976 на Смотрата на фолклорот во Загреб; 1975 на Дубровничките летни игри; 1981 и 1989 година на “Скопското лето” во Скопје и 1991 на Семинарот за фолклор во Струга. Неговата активност била активно следена и од македонските јавни медиуми.

Георги (Џорџ) Томов.живееше во Њујорк (САД) повеќе од 40 години, а таму му се наоѓа и неговиот вечен дом. Тој беше добитник на Орденот на честа за 2005 год, што го доделува Владината орга­низација НЕКО (од Владата на САД). Ова највисоко Општествено признание, за првпат е доделено на Македонец за автентично презентирање на македонската култура.

Мегу досегашните добитници на Орденот на честа се шест досегашни претседатели на САД, како и извесен број познати американски државјани, меѓу кои: Џими Картер, Џорџ Буш, Роналд Реган, Бил Клинтон, Хилари Клинтон, Мохамед Али, Боб Хоуп, Френк Синатра и други, а меѓу нив е и Георги (Џорџ) Томов.

Продолжува

1slave 3Пишува: СЛАВЕ КАТИН

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *