Јуратовиќ предлага проблемот на Бугарија со Северна Македонија да се решава по примерот на спорот меѓу Словенија и Хрватска

 Истакнатиот претставник на германските социјалдемократи (СПД) во Бундестагот, Јосип Јуратовиќ и предлага на Европската унија да ја редефинира својата политика кон Западен Балкан и повика на деблокирање на отпорот на Бугарија за почнување преговори за членство со Република Северна Македонија и со тоа „зачувување на авторитетот на ЕУ“. 

Јуратовиќ предлага проблемот да се реши со формирање арбитражно тело, по примерот на оној што одлучи за спорот меѓу Словенија и Хрватска.   

Европратеникот пишува дека во ситуација кога една од 27-те земји членки на ЕУ може да блокира одлука во секое време, несоодветните акции на ЕУ може да имаат стратешки последици за Западен Балкан и тоа може да доведе до промена на геополитичката ориентација на регионот. 

Во авторски текст објавен на веб -страницата на Меѓународниот институт за блискоисточни и балкански студии (ИФИМЕС), Јуратовиќ го повика Советот на Европа да го прифати фактот дека вистинските демократски вредности немаат вистински поддржувачи меѓу многуте владејачки политичари на Балканот, а со такви антидемократски сили, според него – воопшто не треба да соработува опортунистички, туку да се поддржат оние што ги делат вредностите врз кои се темели ЕУ. 

-Не смееме да си дозволиме да ги жртвуваме демократските вредности заради некој очигледен мир и стабилност, напиша Јуратовиќ.

Тој предложи новата политика кон регионот да се дефинира преку три точки: соработка со парламентите на државите во регионот, а не „гуруа на партиите“, остра борба против корупцијата во државните органи преку зајакнување на судството и спротивставување на националистичкото образование на младите преку проблематично училиште наставни програми. 

-Затоа, потребен ни е нов и заеднички учебник по историја во кој воените злосторници се именувани како такви, наместо стилизирани како херои. Неприфатливо е парите на даночните обврзници на ЕУ и какви било меѓународни институции да ги користат поединци и политички партии на сите нивоа на власта на Западен Балкан кои го оспоруваат и негираат геноцидот или не ги признаваат конечните пресуди на домашните и меѓународните судови, нагласи Јуратовиќ и го повика Советот на Европа, како најстара демократска институција на европско тло, да одговори. 

Јуратовиќ верува дека спроведувањето на неговите три предлози е клучен тест за кредибилитетот на Унијата.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *