ОМД го осудува палењето национални симболи и фотографии на протестите во дијаспората

Обединетата македонска дијаспора (ОМД), како една од организациите на непартиското глобално движење „„#НиеСмеМакедонија“, го осудува чинот на палење национални симболи и слики од политички субјекти на протестите на 3 и 4 март во дијаспората, без разлика на мотивите и намерите на чинителите.

– ОМД, како и другите организации предводници на движењето „#НиеСмеМакедонија“, повеќекратно повикаа на мирен и демократски протест со цел зачувување на уставното име, јазик и идентитет, се наведува во соопштението на ОМД.

ОМД и движењето „#НиеСмеМакедонија“, се оградуваат од одговорност на чинители кои, како што наведуваат, „своеволно отстапија од демократските вредности и етика, со палење на национални симболи и слики од политички субјекти“.

– Имајќи предвид дека над 100.000 Македонци го изразија своето право на протест на 16 локации ширум светот, масовност која е комплексно да се контролира и покрај многубројните повици за мирно протестирање како начин на искористување на демократското право на поединецот, без разлика дали истиот е или не е член на ОМД или друго формално здружение, ОМД повикува на одговорност од страна на физичките лица кои стојат зад срамниот чин, и воедно најстрого го осудува самоволието со кое го загрозија јавниот ред, мир и демократско уредување, наведува организацијата.

ОМД додава дека останува верен партнер на Македонија којшто делува непартиски и демократски.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *