Средба на Џафери со американската амбасадорка Кејт Мари Брнз

 Претседателот на Собранието на Република Северна Македонија Талат Џафери денеска, во неговиот кабинет, ја прими амбасадорката на САД во земјава Кејт Мари Брнз, придружувана од нејзини соработници.

-На средбата, Џафери изрази благодарност за поддршката што американската амбасада и САД и ја даваат на Република Северна Македонија, при што истакна дека за нас е од суштинско значење задржаниот фокус на Соединетите Американски Држави кон нашата земја и  регионот во целина, информира собраниската прес-служба.

Претседателот на Собранието ја информираше амбасадорката Брнз за очекуваното ангажирање на новата Влада во однос на пандемијата и мерките за зачувување на здравјето на граѓаните, за економските мерки за поддршка на населението и подготовката на стратегијата за започнување на преговорите за членство со Европската Унија, како три главни приоритети на дејствување. Тој, исто така зборуваше и за планираните активности на Собранието до крајот на оваа година.

Амбасадорката Брнз му честиташе на Џафери за успешно спроведените парламентарни избори, за формирањето на институциите и за неговиот реизбор на функцијата претседател на законодавниот дом.

Таа истакна дека, Република Северна Македонија има постигнато значаен напредок за кус период, особено на полето на евроатланската интеграција. Брнз истакна и дека од клучно значење е во Собранието да се формира што поширока поддршка за реализација на стратешките цели, особено од аспект на НАТО и членството во Европската Унија.

Таа подвлече дека се подеднакво значајни и борбата против корупцијата, прашањата поврзани со националната безбедност и потеклото на ивестициите, како и донесувањето на Законот за антидискриминација.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *