Пендаровски: Потребно е унапредување на родовите политики во земјата

 Претседателот Стево Пендаровски синоќа се обрати на затворањето на осмото издание на Фестивалот за феминистичка култура и акција „Прво па женско“ и истакна дека оваа манифестација во континуитет придонесува за промовирање на родовата еднаквост и феминистичките вредности во нашето општество кое, како што рече, за жал, нема традиција на културни и активистички практики од овој тип.

– Овие месеци сме соочени со огромниот предизвик, да се справуваме со најголемата здравствена криза во овој век, која сериозно се одрази во сите општествени сфери и ги промени нашите животи. Пандемијата придонесе за продлабочување на постојните нееднаквости во различни области и на различни нивоа и ни покажа колку е важно да се работи на градењето на подобар свет, на заедници во кои еднаквоста, грижата, почитта, солидарноста ќе бидат наши носечки принципи, инаку, принципи кои се  и во основата на феминизмот и движењата за родова и социјална правда, рече Пендаровски. 

Претседателот Пендаровски, како што соопшти денеска неговиот Кабинет, посочил дека овој фестивал е дел од независната културна сцена кај нас. Фестивал кој нуди прогресивни културни политики и ги става во центарот на своето делување феминистичките вредности и родовата еднаквост, жените и женското уметничко творештво и културна продукција и критички го преиспитува нашиот општествен контекст, политиките и врзано со тоа, дистрибуцијата на моќ во општеството. 

-Родовата еднаквост е важна заложба во мојот мандат и со моето делување сакам да дадам придонес во унапредување на родовите политики во земјата. Моето присуство на овој настан сакам да биде разбрано како поддршка на посветеноста на организаторките и сите културни работнички и работници, уметници, активистки и теоретичарки кои со години даваат придонес во развојот на нашата независна културна сцена и ја промовираат женската културна и уметничка креација, изјави Пендаровски. 

Според него, како општество треба уште многу да направиме за унапредување на родовата еднаквост во културната сфера, се разбира и во останатите сегменти.

-Но, убеден сум дека токму ваквите културни настани, помагаат за реобмислување на постојните концепти, за продукција на нови идеи, визии и простори за делување. Секоја таква активност не води кон позитивни промени, кон подобро општество, кон унапредување на родовата еднаквост и збогатување на културната продукција во земјата и регионот, рече Пендаровски. 

Годинава фестивалско издание на „Прво па женско“ се одвиваше од 17 до 23 август. На програмата беа повеќе настани, како филмски проекции, изложби, диџеј сетови, форум дискусија…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *