Државјаните на Србија, Косово, Црна Гора и БиХ за влез во државава мора да приложат негативен ПЦР тест

Владата вечерва на седница донесе дополнување на Одлуката за мерки за спречување на внесување и ширење на коронавирус КОВИД-19, со која од државјаните на Република Србија, Република Косово, Црна Гора и Босна и Херцеговина при влез на граничен премин на територијата на нашата држава од утре ќе се бара задолжително да приложат медицинска потврда со негативен резултат од тест RT PCR SARS-CoV-2, направен 72 часа пред влез на територијата на нашата земја. Воедно треба да приложат пополнета изјава со лични податоци за местото на престојување и временскиот период на престојот, соопшти владината прес-служба.

Одлуката на Владата следи по предлогот што го донесе изутрината Комисијата за здравство по разгледување на актуелната епидемиолошка состојба во овие четири земји и согласно информациите добиени од медицинските власти во тие земји.

-Оваа наша одлука и препорака се должи исклучиво врз основа на податоците коишто ги собиравме изминатите денови, а коишто ни ја прикажаа вистинската епидемилошка слика во сите овие земји за која што ние сметаме дека е многу полоша од нашата во овој момент, изјави денеска министерот за здравство Венко Филипче кој беше на симулација на безбедно гласање во организација на ДИК.

Оваа мерка, истакна тој, важи само за граѓаните на овие земји заради тоа сега во овој момент има многу поголем број и нашите граѓани може да заболат од коронавирусот. Доколку тие само транзитираат тогаш можат да ја поминат границата без ПЦР тест.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *