Заев: Не очекувам интервенции во Преговарачката рамка за ЕУ

Претседателот на СДСМ Зоран Заев денеска изјави дека не очекува интервенции во Преговарачката рамка за членство во ЕУ, која е веќе на маса. 

-Нормално е дека во Преамбулата стојат и Преспанскиот договор и Договорот за добрососедство со Република Бугарија, затоа што тоа е преземена обврска од наша страна да се реализира до крај низ годините пред нас. Секако Европската Комисија која е репрезент на сите земји – членки на ЕУ усвои преговарачка рампа и ја задолжи нашата земја и целото европско законодавство да го преведе на македонскиот јазик.Тоа за мене е голема работа, којашто уште еднаш значи признавање на нашиот идентитет нашиот македонски јазик. Македонската комисија, земјите членки на ЕУ, ова е почетокот на официјализирање на македонскиот јазик во службен јазик на ЕУ, со којашто се стекнуваме со полноправното членство, рече Заев во изјава за медиумите во Велес. 

Лидерот на СДСМ рече дека нашиот јазик ќе се изучува во библиотеките на главните градови на европските држави.

-Тоа само по себе значи распламтување на македонскиот оган кој што ќе биде како и сите посебни нации и идентитети дополнително потврден и валоризиран рамноправно еднакво како што Европа знае да го направи, потенцира Заев.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *