Министерот Чулев во посета на Одделенијата за внатрешни работи во Кичево и Гостивар

Министерот за внатрешни работи, Наќе Чулев во рамки на денешните работни обврски ги посети одделенијата за внатрешни работи во Кичево и Гостивар. Во рамки на посетата оствари работни средби со раководството на двете организациски единици.

Во фокусот на двете средби, како што соопшти МВР, беше организација на парламентарните избори и мерките и активности кои се преземаат за справување со криминалот и активностите кои се преземаат за спречување на понатамошно ширење на коронавирусот.

-На територијата на ОВР Кичево во првото полугодие не се евидентирани посериозни кривични настани , а како факт кој беше потенциран е успехот на оваа организациска единица во делот на санцкионирање на сторителите на недозволена сеча на шуми што е дел од оперативната акција „Гора“. За што говори и фактот дека во изминатиот период е поднесена кривична пријава против раководителот на подрачната единица на Македонски Шуми во Гостивар. На територијата на ОВР Гостивар во однос на пандемијата од Ковид19, во овој момент има осум кластери и истите се под контрола, полициските службеници секојдневно преземаат мерки за контрола на лицата во изолација и самоизолација со цел спречување на понатамошно ширење на вирусот, се вели во соопштението од МВР.

Раоводставата на двете одделенија за внатрешни работи ја нагласиле подговеноста за спроведување на парламентарните избори за кои се очекува да поминат во најдобар ред.

Министерот Чулев потенцирал дека професионалното постапување на полициските службеници не треба да биде предмет на компромис кога е во прашање политиката, затоа што крајна цел на Министерството за внатрешни работи е организирање на фер, демократски и безбедни избори и оваа цел може да се постигне само со професионално и одговорно постапување.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *