Спасовски: Нема потреба од нова вонредна состојба, изборите се на 5 јули

Изборите мора да се одржат врз основа на законските прописи и врз основа на владината уредба. Таа уредба ги прекина активностите околу изборите. Така што, кога ќе заврши вонредната состојба, роковите за избори ќе продолжат и остануваат уште 22 дена, а тоа се поклопува со 5 јули како можен датум. Затоа, ако ги следиме овие факти тогаш датумот за избори е јасен. Нам ни треба функционална држава и ако нема избори ќе нема ништо, изјави премиерот Оливер Спасовски во интервју за ТВ 24.

– Има алтернативни мерки, пристап  до избирачите како и на кој начин треба да се пристапи,  да се промовира програмата. И врз основа на протоколите кои ги издадоа од Министерството за здравство и Комисијата за заразни болести ќе можат да се организираат овие предизборни дејствија, како и денот на изборите, истакна Спасовски.

Според него, изборите ќе се организираат согласно протоколите, со внимание да имаме успешен и мирен изборен процес.

– Ние секогаш кога носевме одлуки во изминатиот период тоа беше врз основа на лекарските препораки и внимававме на здравјето. Така ќе и биде и во иднина, се што ќе одлучиме во врска со изборите ќе биде врз основа на лекарските мислења, изјави Спасовски.

Тој потенцираше дека законските норми условуваат изборите да се одржат 22 дена по завршување на вонредната состојба.

– За нас е важно да имаме функционални институции, не можеме и понатаму вака, немаме Парламент, а воведовме вонредна состојба за да може државата да функционира само преку Владата. Носењето на уредбата за прекин на изборите го условува датумот за избори. Ако таа прекине почнуваат да течат тие 22 дена за финиширање на изборниот процес. Јас знам дека важно е да имаме консензус околу датумот, затоа и имаше лидерски средби, потенцира Спасовски

Премиерот нагласи дека сега имаме состојба во која ќе живееме подолго и затоа мораме да имаме избори во првиот можен рок, бидејќи немаме начин како да функционираме како држава ако немаме избори.

– Очекувам сите политички парти да направат сопствена анализа и да учествуваат на изборите, дополни Спасовски.

Според него, комуникација може да има во секое време само партиите да најдат прифатлив датум за избори. Тој нагласи дека и 21 јуни беше можен датум за избори, но ситуацијата налагала продолжување на вонредната состојба, додавајќи дека смета оти согласно условите нема потреба од нова вонредна состојба.

– Нема потреба да се продолжи вонредната состојба. Претходно, исто така бев против, но имавме за носење уште некои уредби во врска со здравствената и економската криза и не смееше да дозволиме да не се донесат затоа што се важни за здравјето на луѓето и за стопанството. Изборите ни се условени од вонредната, таа мора да заврши, па потоа да почнат да течат останатите 22 дена за одржување на изборите. Што значи, за избори на 5 јули вонредната мора да заврши на 14 јуни, иако сепак се зависи од здравствената ситуација, изјави премиерот Спасовски.

Тој напомена дека државата е нефункционална и дека изборите се решение за да можат институциите да ги исполнуваат обврските во целосен капацитет.

– Што ќе ни се случува по месец, два, три… дали нема да има нови заразени? Ова нема да заврши преку ноќ, а ние мораме да ги комплетираме институциите. Ако имавме полн политички мандат со функционален парламент ќе беше поинаку, ќе функционираше државата. Затоа сега, според протоколите за заштита, ќе направиме се да имаме безбедни избори. Ако носиме маска во маркет, во ресторан, тогаш зошто да не носиме и на гласачките места, потенцира Спасовски, кој воедно е и потпретседател на СДСМ.

Коментирајќи ги обвинувањата на ВМРО-ДПМНЕ дека одлуките ги носи Комисијата за заразни болести се политички мотивирани, Спасовски истакна дека Комисијата е составена од професионалци, врвни експерти, кои ги носат сите одлуки, ги согледуваат сите состојби, прават анализи и утврдуваат факти и врз основа на наука и предлагаат мерки.

– Ставот на ВМРО ДПМНЕ ми е јасен, да се политизира работата на Комисијата, не е добро, не е коректно да се води политика преку лекарите. Ако ја политизираме целата работа тогаш нема никој да има полза. Христијан Мицкоски пред неколку дена и веруваше на комисијата, од неа бараше мислења за изборите, а сега наеднаш не му се допаѓа комисијата, нагласи Спасовски.

Тој оцени дека политиканството преку лекарите нема да донесе ред во државата, тоа ќе го направат изборите, кои стануваат неопходност и решение.

Според него, сите ќе мораме да бидеме свесни дека мораме да живееме со вирусот, дека не можеме да се изолираме до крај и дека едноставно животот мора да тече.

– Затоа е важно сите ние да бидеме оние кои ќе го почитуваме тие препораки од здравствените власти, да носиме заштитна опрема, да одржуваме физичка дистанца, да не се групираме, односно сите протоколи коишто значат заштита во поголема група да се почитуваат максимално, заклучи Спасовски.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *