Спасовски: Парична поддршка за младите за полесно прилагодување на новата реалност

Три типа на парична поддршка за младите во Северна Македонија со цел нивно полесно прилагодување на новата реалност, преку одржување на нивото на ученичкиот и студентскиот стандард, како и на куповната моќ, предвидува третиот сет мерки на Владата за поддршка на стопанството и граѓаните во услови на вонредна состојба предизвикана од ширењето на вирусот КОВИД-19, напиша вечерва на Фејсбук премиерот Оливер Спасовски.

-Ваучер во еднократен максимален износ до 6.000 денари наменет за студенти и средношколци од семејства со ниски примања. Средствата ќе се користат исклучиво за покривање на партиципација за студирање на универзитетите и за сместување во ученички домови, студентски домови и во регистрирани приватни сместувачки капацитети. Домашна платежна картичка со расположлив износ од 3.000 денари, за купување на домашни производи и услуги во одредени услужни дејности кои се најпогодени од кризата. Ваучер во максимален износ до 30.000 денари, за млади до 29 години, за кофинансирање на обуки, тренинзи и курсеви за ИТ и дигитални вештини, пишува премиерот Спасовски.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *