Спасовски се надева на натамошно намалување на заканата од коронавирусот, што би овозможило реализирање на изборите

Премиерот Оливер Спасовски e уверен дека првата фаза од попуштањето на дел од рестриктивните мерки ќе биде проследена со натамошно спуштање на интензитетот од заканата од коронавирусот, што ќе помогне да се реализираат одложените парламентарни избори.

-Да ги почитуваме мерките сите, секаде, секогаш, затоа што тоа е во интерес на сите нас, на нашето здравје, на новата нормалност и на новата економија во нашата земја, напиша Спасовски на својот фејсбук профил.

Тој вчера на прес-конференција истакна дека во моментот кога ќе престане вонредната состојба, треба да продолжат да течат роковите за изборните дејствија.

-Што се однесува до уредбата или правниот механизам за изборите, таа е сосема јасна. Ние немавме друга правна можност за одложување на изборите, освен преку таа уредба да се стават во мирување сите изборни рокови. Тоа значи во моментот кога престанува вонредната состојба продолжуваат да течат роковите за изборните дејствија, рече премиерот во одговор на прашање.

Спасовски потсети дека на лидерската средба се разговарало и биле понудени конкретни датуми во однос на одржувањето на изборите, меѓутоа дека на политичко ниво било одлучено разговорите да продолжат наредната недела, притоа да се обезбедат одредени информации. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *