ЕУ: Ќе помогнеме да се реши спорот меѓу Скопје и Софија

Несогласувањата со Бугарија нема да бидат тема на разговор на утрешниот самит ЕУ – Западен Балкан, но ЕУ уверува дека ќе стори сѐ да помогне да се надминат разликите меѓу Скопје и Софија, јави дописничката на МИА од Брисел.

Ова беше порачано денеска од страна на висок ЕУ дипломат инволвиран во подготовките за утрешниот самит. Тој истакна дека параграфот девет од загрепската декларација потсетува дека регионалната соработка е централен фактор за Европската Унија.

-Ќе сториме сѐ што можеме да ги олесниме соседските односи, сѐ за да го внесеме регионот во Европа, но дел од работата мора да дојде од самиот регион, да проба да ги реши проблемите сам, секаде има соседски проблеми, и во ЕУ ги има, силните односи и споровите со соседите не се ништо ново ниту извонредно, истакна дипломатот.

 

One thought on “ЕУ: Ќе помогнеме да се реши спорот меѓу Скопје и Софија

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *