Уставен суд: Одлуката за задржување на висината на платите е донесена едногласно

Уставниот суд, по повод вчерашното соопштение на Владата по однос на одлуката на Судот за поведување постапка за оценување на уставноста и законитоста на Уредбата со законска сила за определување на висината на платата на избраните, именуваните и назначените лица во јавниот сектор за време на вонредна состојба и за Уредбата со која таа се дополнува, информира дека таа е донесена едногласно.

– Тоа значи дека кај сите судии во оваа фаза од постапката, нема никаква дилема дека основано може да се постави прашањето за согласноста на овие акти со низа уставни и законски одредби. По однос на ставовите на Судот за овие уредби, но и за другите уредби со законска сила за кои на вчерашната се седница се одлучи да се поведе постапка за оценување на нивната уставност и законитост, согласно Деловникот на Судот, Владата ќе има можност да даде свои правни аргументи, наместо вчерашните непримерни и паушални наводи, кои не се во согласност со владеењето на правото и се насочени против самостојноста и независноста на Судот која треба да биде почитувана од секого вклучувајќи ја и Владата, истакнаува Уставниот суд во денешното соопштение.

Судот посебно реагира на оценките од владиното соопштение дека Одлуката за поведување постапна на уставноста и законитоста на „Уредбата за намалување на платите на 2.060 функционери, пратеници, судии, обвинители и директори на минимална плата од 14.500 денари за април и мај, директно штети на солидарноста во нашата земја“ и „директно спречува обезбедување околу 240 милиони денари во Буџетот на РСМ за мерки за справување со Ковид-19“, како и дека „Владата изразува разочарување од ваквата скандалозна одлука која ја загрозува борбата со коронавирусот“.

Од Судот посочија дека судиите на Уставниот суд, во ниту еден момент од вчерашната расправа и при одлучувањето, не изгубиле од предвид дека вонредната состојба е прогласена поради ширењето на коронавирусот, при што истовремено ја препознале потребата од преземање мерки за спречување на епидемијата и индиректните последици од истата.

– Притоа, неспорно е дека улогата на Владата во ваква состојба е клучна, преку нејзиното уставно овластување за донесување на уредби со законска сила. Меѓутоа, ова овластување е ограничено со Уставот и законите и уредбите со законска сила мора да бидат во овие рамки, додека Судот има уставна должност да ја штити уставноста и законитоста и во состојби како што се наоѓа сега Републиката, нагласија од Уставен суд.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *