Димитров: Членството во НАТО и одлуката за преговори со ЕУ – силна порака за перспективата на регионот

Министерот за надворешни работи Никола Димитров денеска учествуваше на он-лајн видео конференција во ко-организација на Економскиот форум во Делфи и Атлантскиот совет, насловена „Дипломатија во кризни времиња и други алатки за влијание во Југоисточна Европа во доба на КОВИД-19“.

Димитров во воведното излагање се осврна на влијанието и значењето на пристапувањето на Северна Македонија во НАТО Алијансата, како и одлуката на Советот на ЕУ за почеток на пристапни преговори со земјава, историски заеднички успеси што се постигнаа во тешки моменти за сите земји, со што се даде силна и кредибилна порака за европската перспектива на Регионот, но и за вистинската сила и способност на двете организации да се прилагодат на новосоздадените услови и да донесат и други значајни стратешки одлуки, соопшти МНР.

– Овие два историски и долгоочекувани исчекори – членството во НАТО и одлуката за почеток на пристапни преговори со ЕУ претставуваа зраци на светлина и надеж за нас, за Регионот, во еден исклучително тежок период за целиот свет. Претставуваа и симбол за моќта на двете организации да носат стратешки важни и визионерски одлуки во кризни времиња. Покрај одредени перцепции, креирани пред сè од несоодветно информирање, овој Регион се движи непоколебливо кон ЕУ и скоро сите земји од Западен Балкан кон НАТО Алијансата. Благодарни сме за досегашната поддршка, која се надеваме ќе продолжи и во идното справување со последиците од овој заеднички непријател. Неопходно е координирано заедничко дејствување во духот на вистинска солидарност и отворена соработка меѓу земјите, како побргу би излегле од тунелот., истакна Димитров.

Меѓу панелистите беа разменети мислења за различните начини на соработка за надминување на пандемијата и последиците од истата, особено во научната и економската сфера, за мерките кои земјите од ЈИЕ ги преземаат, за помошта од страна на земјите членки на НАТО и ЕУ. Фокус беше ставен и на предизвиците поврзани со различните влијанија, меката моќ на глобалните сили, како и различните наративи и дезинформации поврзани со справување со пандемијата и помошта и меѓународната соработка.

Покрај министерот Димитров, на виртуелниот панел учествуваа и Александрос Диакопулос, советник за национална безбедност во кабинетот на премиерот на Грција, Метју Палмер, заменик помошник државен секретар на САД за Европа и Евроазија, Дејмон Вилсон, извршен потпретседател на Атлантскиот Совет и Катерина Соку, новинарка од дневниот весник Катимерини и дописник од Вашингтон.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *