Македонската книжевност претставена во полското списание „Wyspa“

Македонската книжевност е претставена на воведно место во новиот број на полското книжевно списание „Wyspa“ (Остров).

Објавен е осврт за македонската книжевност од проф. д-р Лила Мороз-Гжелак од Полската академија на науки и избрани песни преведени на полски јазик од современите македонски поети Јовица Тасевски-Етернијан, Лидија Димковска и Владимир Илиевски. Објавено е обраќањето на в.д. амбасадорката на Република Македонија во Полска Горица Атанасова-Ѓоревска, на претставувањето на македонската поезија и проза на Меѓународниот саем на книгата во Варшава.

Освен поезија од Етернијан, Димковска и Илиевски, во овој број на списанието се објавени песни од ирскиот поет Шејмас Хини, добитник на Нобеловата награда и на „Златниот венец“ на Струшките вечери на поезијата, од еминентната луксембуршка поетеса Анис Колц, добитничка на повеќе европски награди за поезија, од познатата данска авторка Ингер Кристенсен, како и од повеќе други афирмирани европски поети.

Објавени се и прозни дела преведени на полски јазик од српскиот автор Филип Давид, од хрватскиот автор Слободан Новак и др. Списанието „Виспа“ излегува четири пати годишно, а главен уредник е Пјотр Добролецки.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *