Димитров: Успешно репатриравме 3.032 наши граѓани затекнати во странство

За помалку од еден месец успешно репатриравме 3.032 наши граѓани кои поради пандемијата беа затекнати во странство, објави вечерва на својот профил на Фејсбук министерот за надворешни работи Никола Димитров.

– Ги организиравме планираните 13 чартер летови со кои безбедно вративме 2.022 македонски граѓани од 13 земји во Европа, но помогнавме и на 573-мина при транзитирањето, дел и од други континенти. Имавме и 4 хуманитарни конвои со автобуси и автомобили, а предвидени се и нови конвои, наведува Димитров во објавата.

Шефот на дипломатијата потенцира дека благодарение на солидарноста и соработката со другите земји, но и преку ЕУ механизмот за цивилна заштита, беа вратени 74 наши државјани од повеќе страни на светот, но и ние репатриравме 750 странски државјани кои беа затекнати во Скопје.

– Не беше воопшто лесно, ниту едноставно. Добивме многу пофалби, но и имавме и поплаки. Ја поздравувам посветеноста и професионалноста на сите колеги од МНР и би сакал да се заблагодарам на сите во Кризниот тим на Министерството, како и на колегите од амбасадите и конзулатите за нивниот придонес во успешната репатријација на голем број наши сограѓани, истакнува Димитров во својата објава на Фејсбук.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *