Спасовски: Придобивките од членството во НАТО се покажаа како ефикасни во справувањето со коронавирусот

Придобивките од членството во НАТО се покажаа како ефикасни во справувањето со коронавирусот. Го активиравме НАТО механизмот за цивилна заштита и се активираше системот за цивилна заштита на ЕУ. Првата помош на државата пристигна од ЕУ и НАТО и тоа покажува колку е важно тоа наше стратешко партнерство.

Ова го порача премиерот Оливер Спасовски во рамки на онлајн дискусијата „Глобални закани, ризици, предизвици, можности и членството во НАТО“, организирана по повод 4 Април – Денот на НАТО од Факултетот за безбедност – Скопје и Американскиот центар за образование.

Денот на НАТО, посочи Спасовски, го одбележуваме првпат како полноправна земја членка на Алијансата.

– За нас претставува посебна гордост зошто многу генерации пред нас беа посветени на реализацијата на овој наш стратешки национален интерес да бидеме земја членка на НАТО, а ние сме генерација што практично го живееме тој сон. Треба да бидеме горди што сме дел од семејството на најмоќниот безбедносен воен и политички сојуз, што претставува синоним и за највисоките демократски вредности, изјави Спасовски.

Членство во НАТО и почетокот на преговорите со ЕУ, според Спасовски, е особено важно за нас како мала држава, бидејќи стекнуваме можност за влијание и еднакво право при носење на одлуки.

– Второ, исто така, многу значајно е за нашиот економски раст – што зависи многу од тоа колку државата може да обезбеди долгорочна мир и стабилност. Членството во НАТО тоа го обезбедува, изјави Спасовски.

Нагласи дека тоа е видливо и во изминатите три години додека интензивно се работело и било извесно дека овие интегративни процеси ќе бидат реалност.

– По создавањето услови за членство во НАТО и ЕУ се отвори перспектива и над 625 милиони евра имаме инвестиции во тој период во државата. Тоа покажува дека долгорочниот мир, стабилност и безбедноста се основи за економскиот развој, рече Спасовски.

Прашањата за територијален интегритет и целолвитоста на државата, нагласи Спасовски, се прашања што еднаш за секогаш се веќе затворени и давааат стабилност за граѓаните и државата да ја планираат иднината.

Апелираше до граѓаните и сите да ги почитуваат препораките од Владата, бидејќи сите заедно треба да се посветиме на справуавње со оваа состојба и сите заедно да ја добиеме оваа битка.

Нагласи дека се посветува големо внимание оваа хуманитарна катастрофа да не премине во безбедносен ризик.

– Пред нас се тешки денови, кои ќе бидат и уште потешки. Правиме се што можеме да ги спасиме здравјето и животот на граѓаните. Помагаме и во делот на економијата. Клучна улога во справуавње со оваа криза има здравствениот систем што заслужува целосно внимание и поддршка, бидејќи се наоѓа на првата линија и сакам да оддадам признание за сите нив, изјави Спасовски.

Системот, посочи Спасовски, покажа дека функционира нормално и во услови на ваква криза сите структури покажаа максимална посветеност и ангажираност.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *