Ќе се укине забраната за извоз на брашно, залихи има, мелничарите работат одлично

Ќе се укине забраната за извоз на брашно што беше воведена поради вонредната состојба, одлучи денеска Министерството за економија по средбата со мелничарите.

Како што соопшти министерот Крешник Бектеши, одлуката е донесена откако е утврдено дека мелничката индустрија работи одлично во моментов, залихи има и во приватните млинови и во стоковните резерви, а увозот на пченица во целото опкружување е дозволено.

Според Бектеши, одлуката за извоз на брашно веќе се подготвува, а се очекува да биде донесена на следната владина седница.

-Согласно сите податоци, мелничката индустрија работи одлично во моментов. Се отвора простор да ја измениме одлуката за забрана за извоз на брашното која беше воведена поради вонредната состојба, рече Бектеши.

Се потврдува, додаде, дека откако се прогласи пандемија поради коронавирусот, Владата донесе исправни одлуки.

-Немаме проблеми со снабдување со брашно, ниту покачување на цените. Ги заштитивме домаќинствата, потенцира министерот.

Дополни и дека на средбата со мелничарите се разговарало и околу други мерки кои би им овозможиле да бидат по конкурентни.

-Ги следиме сите случувања, посебно со цените и снабдувањето репроматеријали за основните производи. Така и ќе продолжиме за да овозможиме навремено снабдување, квалитет и незголемување на цените, рече Бектеши.

Претседателот на Групацијата на мелничко-пекарската индустрија при Стопанската комора, Горан Малишиќ, изрази задоволсво од донесената одлука на средбата.

-Имавме правен проблем околу Одлуката, но верувам дека го надминавме. Очекуваме Владата да ги донесе измените најдоцна во понеделник. Залихите се доволни, увозот на пченицата во целото опкружување е дозволено. Во Одлуката се наведени производите, а не суровините поради што се случи блокада, истакна Малишиќ.

Тој претходно, во изјава за МИА соопшти дека вчера мелничката индустрија рече целосно беше во застој. Нарачки од домашните трговци немала, тие продавале главно српско брашно по повисоки цени зашто Одлуката тоа го дозволувала.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *