Во Дебар дезинфекција на јавни површини, канти за отпад и спортски терени

Во рамки на договорените мерки од страна на Оперативниот штаб, Јавното комунално претпрјате „Стандрад“ во Дебар врши дезинфекција на јавните површини и кантите за отпад.

-Се врши дезинфекција на сите јавни површини, контејнери, канти и корпи за отпад низ градот. Се изврши дезнфекција и на спортските игралишта и терени, како и на паркот во населбата Венец каде има детски реквизити. Редовно се подига и отпадот. Апелираме до граѓаните да бидат посовесни и отпадот да го фрлаат во определените места за тоа, изјави раководителот на Секторот за комунална хигиена, Омер Цами.

Цами, кој е дел и од Оператвниот штаб, додаде дека од понеделникот е почнато со генерално миење и чистење на заостанатиот отпад по улиците и тротоарите во централното градско подрачје.

-Вообичаено со годишната програма за одржување на јавната хигиена со генерално чистење почнуваме на почетокот на април, но поради создадената ситуација и фактот што временските услови дозволуваат, почнавме порано. Ќе продолжиме со чистење и на регионалниот пат кој води до граничниот премин „Блато“ на македонско-албанската граница, нагласи Цами.

Синоќа беше дезинфицирана населбата „Коњаре“ од каде што се петте лица заразени од коронавирусот, а со дезинфекција ќе се продолжи и во другите населби.

-Оваа активност се реализира благодарение на Територијалната противпожарна единица, Подрачната единица на Дирекцијата за заштита и спасување и онаа на Центарот за јавно здравје, кои ги обезбедија потребните средства и заштитната и друга опрема, истакна градочалникот Хекуран Дука.

Сопствениците на 20-на кафулиња во градот самоиницијатвно ја прекинаа работата, а останатите работат до 18:00 часот, но, како што велат, поради слабата посетеност можно е и тие да стават клуч на објектите.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *