Куманово одбележа 74 години од смртта на Христијан Тодоровски-Карпош

Во Куманово денеска беа одбележани 74 години од загинувањето на народниот херој Христијан Тодоровски-Карпош.

Делегации од Здружението на борците од НОБ, општина Куманово, Советот на општината, АРМ, Кумановскиот музеј, Здружението на армиски и полициски ветерани, граѓански здруженија, институции и установи кои го носат името на Карпош, положија цвеќе пред бистата на народниот херој во Спомен-куќата во Куманово.

Секретарот на локалната организација на борците и поддржувачите на НОБ Благе Јакимовски рече дека Куманово се гордее што токму овде е роден народниот херој и ги повика генерациите да не ги заборават придобивките од минатото, кои се значајни за формирањето на државата.

Народниот херој е роден во 1921 година во Куманово, бил убиен на денешен ден во 1944 година од страна на бугарскиот окупатор за време на нападот на бугарското воено и полициско упориште кај селото Билјача, Прешевско.

Историчарот во Кумановскиот музеј Марија Живачки рече дека Христијан Тодоровски-Карпош е еден од осумте народни херои од Кумановско кои ги дале своите животи на текот на Народноослободителната војна.

– Тој бил член на Козјачкиот партизански одред и на 12 октомври го означува почетокот на востанието. Карпош бил и командант на „Јордан Николов-Орце“ во 1943 година, потсети Живачка.

Спомен-куќата на народниот херој наскоро комплетно ќе се реновира.

 

One thought on “Куманово одбележа 74 години од смртта на Христијан Тодоровски-Карпош

  1. What an engaging read! The author did a great job breaking down complex ideas. It would be interesting to dive deeper into this topic. Looking forward to hearing everyone’s thoughts. Click on my nickname for more engaging content!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *