Предлог законот за ЈО помина на Комисијата за европски прашања

Предлог законот за јавно обвинителство денеска помина во матичната собраниска Комисија за европски прашања.

Членовите на Комисијата за европски прашања ги разгледаа Предлог законот за Јавно обвинителство и  Предлог законот за изменување и дополнување на Законот за Советот на јавни обвинители, по скратена постапка, и одлучија да ги проследат во натамошна постапка, односно тие да одат на пленарна седница.

На текстот на законот за ЈО имаше само еден амандман поднесен од пратеникот Сурија Рушиди, кој министерката за правда Рената Дескоска не го прифати и не беше усвоен од мнозинството во Комисијата.

Како што објасни претседателот на Комисијата за европски прашања Артан Груби, пратеникот Панчо Минов иако најавил не поднел комисиски амандман на законот за ЈО.

За законот за ЈО денеска треба да се изјасни и собраниската Законодавно-правна комисија.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *