Столтенберг: Членот 5 од НАТО повелбата ќе се применува без разлика на законот за одбрана

 Генералниот секретар на НАТО, Јенс Столтенберг, одговарајќи на новинарско прашање за тоа дали неусвојувањето на нов закон за одбрана го става во опасност членот пет на Повелбата на НАТО за колективна одбрана, потсети дека С. Македонија секако ќе биде обврзана да го почитува.

Членот пет на Повелбата на НАТО е еден од најважните столбови на Алијансата, тој предвидува дека напад врз една земја членка се смета за напад врз сите останати.

-Членот пет за колективна одбрана ќе биде обврска што произлегува од договорот штом Северна Македонија стане полноправна членка, ние го потпишавме пристапниот протокол и штом сите НАТО сојузници го ратификуваат, Повелбата ќе се примени врз Северна Македонија, а членот пет ќе биде обврска, изјави Столтенберг.

Новиот закон за одбрана со кој се зголемува усогласеноста на С. Македонија со НАТО стандардите не може да се усвои поради тоа што нема двотретинско мнозинство. Опозицијата го спори фактот што во новиот закон се користи уставното име на земјата, С. Македонија.

Во сегашниот закон, армијата е на „Република Македонија“, но Столтенберг одби да одговори на прашањето дали тоа ќе претстави проблем за полноправното зачленување на С. Македонија во Алијансата.

Правно, ратификуваните меѓународни повелби имаат правен примат врз домашното право. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *