Пендаровски – Северино: Подготвеност за продолжување на соработката со ОБСЕ согласно националните приоритети

 Република С. Македонија високо ја цени долгорочната плодна соработка со ОБСЕ, како и поддршката и помошта што државата ја добива во нејзините напори за подобрување во владеењето на правото, судскиот систем, изборните реформи, меѓуетничките односи и процесот на децентрализација, истакна претседателот на државата Стево Пендаровски на денешната средба со Паола Северино, специјален претставник на Претседавачот на ОБСЕ за борба против корупцијата.

Како што соопштија од кабинетот на претседателот, Пендаровски посочи на подготвеноста на државата да ја продолжи соработката со ОБСЕ, во согласност со националните приоритети, особено во однос на спроведувањето на националните стратегии и акциони планови, преку обезбедување експертиза и законодавни совети.

-Истакнувајќи ја важноста за системско справување со корупцијата, претседателот Пендаровски го посочи донесувањето на Националната стратегија за спречување на корупцијата и судирот на интереси (2020-2024) како важен чекор кон намалување на можностите за корупција и обезбедување на јавната доверба кон вршењето на власта со јакнење на интегритетот, транспарентноста и отчетноста во сите сектори во општеството. Претседателот Пендаровски ја реафирмираше потребата за скорешно усвојување на стратегијата во Собранието, се наведува во соопштението.

На средбата беше истакната важноста од донесување на Законот за јавно обвинителство, стои во соопштението од кабинетот на претседателот Стево Пендареовски.

One thought on “Пендаровски – Северино: Подготвеност за продолжување на соработката со ОБСЕ согласно националните приоритети

  1. Excellent insights! Your breakdown of the topic is clear and concise. For further exploration, I recommend visiting: READ MORE. Keen to hear everyone’s opinions!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *