Фер и уставна одлуката на Владата за Колективен договор, оценува Ангеловска

Владината одлука за склучување Колективен договор со државната администрација која предвидува и исплата на К-15, за министерката за финансии Нина Ангеловска е уставно и фер и недискиминирачки сите вработени да го примаат, бидејќи веќе во приватниот сектор се исплаќа.

-Таква одлука на седница на Владата помина. Ќе бидат опфатат 20.000 вработени, а  фискалните ефекти ќе бидат околу 200.000 милиони денари. Уставно, фер и недискриминарчки е сите вработени во нашата земја да го имаат ова право, бидејќи во приватниот сектор веќе се исплаќа, изјави министерката за финансии Нина Ангеловска одговорајќи на новинарско прашање.

Таа додаде дека фискалните ефекти за оваа одлука се околу 200 милиони денари и дека буџетските корисници ќе треба да ги обебзедат овие средства за да можат да вршат исплата.

Повеќе детали за Колективниот договор упати дека треба да каже министерот за информатичко општество кој ќе биде потписник.

На вчерашната владина седница помина Колективниот договор за државната администрација, во кој меѓу другото е предвидена исплата на К-15.

Во соопштението од Владата стои дека ова е прв грански колективен договор за административните службеници и правосудните органи по 1995 година, со кој администрацијата се стекнува и со дневници за трошоците за превоз и трошоците за ноќевање за службени патувања, а се утврдува и правото на денови на платено отсуство заради лични и семејни околности до седум работни дена во годината, правото на неплатено отсуство, како и други права.

Како што информираат од владината прес- служба, колективниот договор ќе биде потпишан со репрезентативниот синдикат УПОЗ, а од страна на Владата ќе го потпише министерот за информатичко општество и администрација Дамјан Манчевски.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *